Перехід на озброєння НАТО: виклики та можливості назвав експерт

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Перехід на озброєння стандартів НАТО одночасно ставить перед Україною величезну кількість викликів і відкриває нові можливості — не лише військові, а й економічні. Таку думку висловив капітан першого рангу (у запасі), заступник начальника штабу Військово-морських сил України (2004-2020 рр.) Андрій Риженко в ефірі телемарафону “Говорить Україна” телеканалів ” Дом ” та UA .

Серед викликів експерт називає підготовку персоналу, яка коштує великих грошей і вимагає певного часу, а також достатнього знання як мінімум англійської мови.

“Треба бути готовим, що до нас приходить техніка НАТОвських технічних стандартів, НАТОвської тактики. І для цього потрібно готувати людей. Це ж не тільки операційне використання цієї техніки, якісь тактичні дії. Це і планування операцій за стандартами НАТОвського — цьому теж потрібно навчати наших військових керівників, начальників рівня командира бригади та вище”, – зазначив Риженко.

Обслуговування техніки НАТО — ще один виклик. Проте він може стати, на думку експерта, і можливістю для України, якщо вона зможе організувати ремонт такої техніки, а в перспективі підключитися до її виробництва. Так, наприклад, надійшла Польща, яка бере участь у норвезькому консорціумі Kongsberg, який виробляє протикорабельні ракети NSM (Naval Strike Missile – морська ударна ракета).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

“Коли у Польщі постало питання про заміну старих радянських ракет П-20 на нові, вони вибрали NSM. Ця ракета дуже потужна, і у неї дуже хороші характеристики зі знищення ворожих кораблів. Польща обрала ракету NSM і увійшла до складу цього консорціуму, і в Польщі виготовляють автомобільні шасі, на які ставляться ці ракети. Вони придбали вже кілька батарей, їх використовують дуже активно”, – розповів колишній заступник начальника штабу Військово-морських сил України.

На його думку, частиною таких міжнародних консорціумів з виробництва зброї для Альянсу могла б згодом стати і Україна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.