Погані новини! У 2023 році смартфони стануть ще дорожчими

Ціни у світі постійно зростають. Це називається інфляцією. Але винне не лише це економічне явище. Окрім інфляції, є ще величезна кількість факторів, які накопичилися останніми роками, що впливають на підвищення цін. А щодо високотехнологічної продукції, то вона ще й через розробки стає дорожчою. Загалом причин вистачає. Але через рішення однієї конкретної компанії ми можемо спостерігати суттєве зростання цін на смартфони, яке буде у 2023 році. Давайте зрозуміємо, чому це станеться, а далі вже думатимемо, чи варто накопичувати гроші на новий телефон чи краще купувати його зараз.

Чи дорожчатимуть телефони

На цей раз головним джерелом підвищення цін є виробник процесорів TSMC. Компанія визначила, що ціни на більшість процесів зростуть приблизно на 6 відсотків із січня 2023 року. Це підвищення відбудеться, незважаючи на недавні побоювання, що попит на нові смартфони у другій половині 2022 року падатиме. Хоча падіння спостерігалося вже у першій половині. У результаті в Європі було продано так мало смартфонів, як не було з 2013 року. Це не лише відлуння пандемії, а й багатьох інших причин. Серед них: загальне зниження інтересу до новинок, які мало чим відрізняються від старих моделей, проблеми з поставками, економічні труднощі та нестача електронних компонентів у світі.

Що буде з ринком смартфонів

Згідно зі звітом Digitimes , багато компаній, що займаються розробкою інтегральних схем, налаштовані песимістично. Перспективи продажів на кінець 2022 року не найкращі. Очікується скорочення замовлень від постачальників обладнання на тлі зростаючої макроекономічної невизначеності. Тим не менш, TSMC та інші заводи з виробництва мікросхем на Тайвані все ще можуть опинитися в ситуації, коли їх виручка у 2022 році досягне рекордно високого рівня .

У звіті також йдеться про те, що замовлення від TSMC та інших великих замовників на Тайвані суттєво не скоротилися. Замовлення клієнтів, як і раніше, становлять понад 95 відсотків виробничих потужностей. Тайванські ливарні заводи також переважно зацікавлені у розширенні потужностей, оскільки вони мають довгострокові зобов’язання перед клієнтами.

Чому дорожчають телефони

З іншого боку, збільшення ціни кінцевого продукту впливає зростання витрат за сировину і робочої сили. У поєднанні з зростаючими витратами на електроенергію вони чинили тиск на заводи. У результаті вони підвищують ціни та хочуть збільшувати продажі.

Інсайдер також стверджує, що тривалий цикл постачання напівпровідникового обладнання гальмує розширення потужностей світових заводів із виробництва плат. Тобто заводи просто не можуть займатися тим, що їм потрібне зараз, а відволікаються на гонку технологій. Прямо зараз терміни виготовлення виробничого обладнання можуть легко досягати значних 30 місяців. Немає жодних ознак скорочення цього часу. Таким чином, сильного збільшення виробництва та збільшення виробничої потужності не передбачається. Зрештою, обладнання для виробників обладнання теж у дефіциті.

Зараз деякі великі виробники мікросхем в галузі покладаються на виробництво TSMC. В даний час MediaTek використовує чіпи цього заводу для своєї лінійки Dimensity та Helio. Qualcomm пішла від Samsung до TSMC через SoC Snapdragon 8+ Gen 1. Snapdragon 8 Gen 2 також вироблятиметься на потужностях TSMC. В результаті ми очікуємо, що смартфони будуть дорожчими наступного року.

Варто зазначити, що TSMC збирається розпочати масове виробництво своїх 3-нм чіпів. Однак ми можемо не побачити цей процес щодо смартфонів до 2024 року.

Чи варто купувати телефон зараз

У жодному разі ціни знижуватись не будуть. Зате можна не сумніватися у їхньому зростанні. Поки що складно передбачити, яким буде це зростання, але якщо ви хотіли купити телефон, можливо, варто вже зараз почати підшукувати хорошу пропозицію, щоб не довелося наступного року платити на 20-25% більше. Тим більше, що самі смартфони все одно змінюються не так сильно, щоби застаріти за ці півроку-рік. Натомість так можна оминути підвищення цін. 

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.