Українські банки знову підвищили картковий курс долара та євро

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Низка фінансових установ України днями збільшила курс валют при оплаті карткою. Про це стало відомо із коментаря прес-служби Нацбанку. Чому ж українські банки ухвалили таке рішення, навіть незважаючи на недавнє зняття обмежень на готівковий курс? У НБУ пояснили причину.

Акція проти «карткового туризму»

Як зазначили представники регулятора, збільшення курсу для карткових операцій пов’язане з протидією картковому туризму, який останнім часом набув великої популярності серед населення України. Люди виїжджають за кордон і знімають там валюту, користуючись різницею між картковим та готівковим курсом. Тому банки спробували зменшити цю різницю, знизивши привабливість карткового туризму своїх клієнтів.

З цією ж метою 20 травня було зменшено суму готівки, яку українці можуть знімати зі своїх гривневих карток за кордоном. Новий ліміт встановили на рівні 50 тис. грн., тобто навіть менше 1,5 тис. доларів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Також у Національному банку розповіли, що більшість українських фінустанов підвищили картковий курс на суму до 1 грн/дол. Це також досить легко пояснити. Вітчизняні банки зараз більше ніж будь-коли конкурують за клієнтів. Тому суттєво підвищуючи курс для розрахунку карткою, вони сильно ризикували б.

Українські біженці за кордоном у шоці

У прес-службі НБУ вважають, що українські біженці, які мешкають зараз за кордоном, таку зміну курсу майже не відчують.

Але це не так, враховуючи комісії місцевих банків на зняття готівки та конвертацію сум українськими банками через долар, фактичний курс збільшився…

Зате в НБУ впевнені, що тепер набагато менше громадян намагатимуться обдурити систему, щоб розжитися доларами або євро. Адже з урахуванням коштів, витрачених на дорогу до Польщі чи, наприклад, Угорщини, вони нічого не виграють на різниці курсу.

Також Нацбанк нагадав, що незважаючи на зниження ліміту на зняття готівки в інших країнах, українські громадяни можуть безперешкодно розраховуватися карткою. Тобто їм не обов’язково обмежувати себе лише 50 тисяч гривень на місяць, тому що ліміту на карткові розрахунки українські банки не мають.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.