Ніхто не купує нових телефонів. Такого падіння продажів не було майже десять років

Про те, що смартфони почали купувати набагато рідше, ніж раніше, ми вже багато разів чули із різних джерел. Одні пов’язують це з падінням попиту через відсутність принципово нових функцій, інші кажуть, що це пов’язано з недостатньою пропозицією, а треті об’єднають ці дві теорії. Але цікаво те, що падіння попиту триває і воно не зупинилося тільки на позначці дворічної давності, коли почалася пандемія і багато людей втратили роботу. Нове дослідження показує, що попит досяг мінімуму протягом останніх майже 10 років. Це вже трохи лякає.

Смартфонів почало продаватися дуже мало

Справді, європейський ринок смартфонів пережив найгірший перший квартал майже за десятиліття, і аналітики Counterpoint Research попереджають , що покращень не передбачається. Більше того, перш ніж стане кращим, ситуація стане ще гіршою.

Ринок упав на 12%, порівняно з першими трьома місяцями минулого року. Усього було відвантажено 49 мільйонів смартфонів, що стало найгіршим результатом першого кварталу з 2013 року. Зростання спостерігалося тільки в одного з брендів, що входять до ТОП-5 з продажу. Лише realme змогла покращити свої показники. Більше того, компанія не просто стала продавати більше своїх пристроїв, а збільшила цей показник одразу вдвічі.

Які телефони купують найчастіше

Швидше за все зростання продажів realme пов’язане з невисокими цінами на її смартфони та агресивною рекламною політикою, яку компанія проводить останнім часом. А ще з тим, що навіть за відносно невисоку ціну компоненти смартфонів realme перевершують те, що встановлено всередині продукції конкурентів.

Samsung залишається провідним виробником смартфонів у Старому Світі. Проте її поставки сильно впали. Зниження продажів становило одразу 16% порівняно з першим кварталом минулого року. Щодо інших виробників постачання Apple виросли на один процентний пункт, але її загальні постачання також трохи знизилися (-6%) .

У першому кварталі цього року було випущено серію Samsung Galaxy S22 і доступний iPhone SE (3-го покоління) від Apple, але вони не змогли протистояти загальному ринковому спаду. Ці гаджети не врятували компанії від падіння продажів.

Чому телефони продаються так погано

Спад був спричинений кількома факторами. Першим з них можна вважати нестачу компонентів, що тільки посилилася на початку цього року через спалах коронавірусу в Китаї. Також на падіння продажів вплинула висока інфляція у Європі.

Ще однією причиною стало те, що Apple і Samsung, які забирали на себе приблизно половину поставок на ринок, призупинили відвантаження в нашу країну. Наш ринок також входить до європейського під час підготовки звітів і вплинув на загальну статистику.

Нові телефони нікому не потрібні

Але якщо ви думаєте, що тільки Apple та Samsung втратили у продажах, то це не так. Xiaomi пережила найбільше падіння – її постачання скоротилося на 36% порівняно з минулим роком. Oppo (разом з OnePlus) зберегла свою частку в порівнянні з іншими, але це все одно означає менше відвантажених телефонів. Realme вважається окремо від Oppo і вона продала на 67% більше телефонів, ніж у першому кварталі 2021 року, тому її частка на ринку подвоїлася.

Минулого року європейський ринок був на шляху відновлення, оскільки він виріс на 8% (щодо слабкого 2020 року). Це відновлення було зупинено падінням у першому кварталі та похмурим прогнозом на другий квартал. Подивимося, якою буде ситуація далі, але другий і третій квартали точно не будуть хорошими для виробників. А далі все залежить від того, як буде налагоджено виробництво компонентів, постачання сировини та проблеми з логістикою. А також, наскільки самі покупці захочуть попрощатися зі своїми грошима, віддаючи їх за новий телефон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.