«Київстар» за час війни втратив понад 1 млн абонентів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Найбільший мобільний оператор України «Київстар», який мав 26 млн. користувачів на початку року, втратив понад 1 млн. абонентів з початку повномасштабної війни. Про це Forbes повідомив президент “Київстару” Олександр Комаров.

Він зазначив, що користувачі за кордоном переходять на місцевих операторів, а на окупованих територіях не всі абоненти можуть скористатися зв’язком через пошкодження інфраструктури.

«Ми публікуємо тримісячний показник, але він не можна порівняти з поточними обставинами. Деякі абоненти, які користувалися послугами у лютому, номінально ще з нами, вже фізично немає. Тому ми більше фокусуємося на одномісячній та навіть одноденній базі. Там ми бачимо зниження понад мільйона абонентів», – сказав Комаров.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На початку березня компанія спостерігала істотне зростання по всіх сервісах та нові включення.

«Люди поклали багато грошей на рахунок, щоби залишатися на зв’язку. Десять днів була якась нереальна ситуація. Потім масовий виїзд за кордон дуже стрімко почали зростати доходи від роумінгу та міжнародного інтерконекту. Тоді ми не відчули зниження бази, а навпаки побачили зростання. Як я розумію, люди купували другу, третю SIM-карту», ​​- розповів голова компанії.

З 10-х чисел березня, за його словами, розпочалося поступове відключення від українських операторів.

Компанія не розкриває точну цифру своїх збитків через домовленості зі страховими компаніями. “Якщо говорити про порядок цифр, це не мільйони, а мільярди гривень”, – зазначив Комаров.

Згідно зі звітністю Veon, за перший квартал 2022 року гривневий виторг «Київстар» зріс на 15,1% рік до року — до 7,87 млрд грн. Зростання EBITDA – на 9,3%. У другому кварталі Комаров прогнозує падіння виторгу.

«Суттєвіше впадуть доходи. Бо дохід у країні знижується. Від міжнародних сервісів зростає, але його маржинальність є нижчою. Абонентська база зменшується», – пояснив президент «Київстар».

У Донецькій області станом на 27 травня працює 30% базових станцій оператора «Київстар», а на Луганщині — 0. У травні компанія відновила роботу 200 станцій, досі не працює — 800. Відбудувати один зруйнований сайт коштує близько 1,5 млн грн, говорив Комаров в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”.

Інший великий оператор Vodafone Україна втратив 400 тисяч абонентів. Через це компанія зазнала збитків на 1,5 млрд грн. «Показники за другий квартал я розкрити не можу, але вже зараз бачимо, що вони будуть скромнішими, ніж 2021-го», — сказала в інтерв’ю Forbes CEO компанії Ольга Устинова.

Джерело: dev.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.