Чому власні процесори Apple та Google змінять світ

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вчора Apple офіційно анонсувала свій новий чіпсет M2. Для тих, хто не розуміється на процесорах, це може здатися чимось малоцікавим і зовсім неважливим. Але насправді це зайве підтвердження того, що одні виробники будуть явно домінувати у світі технологій змін. Таких компаній поки що небагато, але вони є, і у них явно більше шансів у виробництві продукції, яка буде на голову вищою за конкурентів. Для розуміння давайте розглянемо, чому власні чіпи краще за покупні, нехай і хороші.

Новий процесор Apple M2

Використання чіпа M2 знаменує собою дебют процесорів Apple Silicon другого покоління. Як випливає із самої назви, Apple M2 є наступником чіпсету M1, анонсованого кілька років тому, і обіцяє значне поліпшення продуктивності.

Новий чіп Apple M2 використовує спеціальний кремній ARM від Apple і побудований за допомогою 5-нм техпроцесу з 20 мільярдами транзисторів, що, за словами компанії, на 25 відсотків більше, ніж у вихідного M1.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія також обіцяє на 18% швидший процесор і на 35% швидший графічний процесор порівняно з M1. Apple також заявляє, що продуктивність приблизно в 1,9 рази вища, ніж у «останнього 10-ядерного чіпа для ноутбуків», але безпосередньо не називає конкурентів.

Наскільки M2 потужніший за Intel

Якщо порівнювати з моделями конкурентів, процесори Intel деяких поколінь програють новинці від Apple в кілька, а іноді навіть у кілька десятків разів. Так компанія порівнює свої нові ноутбуки з рішеннями, які вона пропонувала кілька років тому до виходу M1.

Створюючи свій процесор, компанія розуміла, що їй потрібне. В результаті, нехай вона і використовує виробничі потужності чужих заводів, але все одно домагається здешевлення виробництва. Кожен виробник витрачає гроші на розробки, компонування, патенти та інші речі. Всі вони сильно впливають на виробництво, а не тільки процес створення чіпа або їх зв’язки.

Характеристики Apple M2 вражають.

Навіщо потрібні власні процесори

Але зниження вартості та отримання конкурентної переваги за збереження того ж рівня прибутку хоч і важливий, але не вирішальний фактор переваги власних процесорів перед покупними. Головне те, що компанія може створювати те, що їй потрібне. Наприклад, нові чіпсети Apple використовує нові ядра продуктивності та ефективності.

Це чотири високопродуктивні ядра M2, 4 енергоефективні ядра і до 10 ядер відеопроцесора (залежно від версії). Також збільшена кеш-пам’ять і пропускна здатність пам’яті, а оперативна пам’ять вбудована в єдиний чіпсет. При цьому завдяки технічній можливості об’єднання оперативної пам’яті та SSD зі швидкістю 7000 Гбайт/c дає фантастичні результати за менших витрат компонентів.

Все компактно запаковано в одному чіпсеті.

Але зробити все це можна тільки знаючи, що ти хочеш отримати в результаті, і типові рішення для цього підходять слабо. Тут і виявляється друга перевага власних процесорів – їхня оптимізація під конкретні потреби. Тобто вони виходять одночасно набагато дешевшими і кращими. Вам не доведеться вибирати одне із двох.

Свого часу власні процесори виробляла також Huawei, але її бізнес швиденько згорнули в 2019 році, ввівши санкції. Щоб хоч якось вижити, їй довелося пересісти на чіпсети Qualcomm. Зараз не вдаватиметься в політичне підґрунтя цього процесу, а краще згадаємо ще один процесор, який компанії розробляють під себе. Ні, це не Samsung Exynos. Він теж цікавий, але не так, як Google Tensor 2. Нехай його і допомагає створювати Samsung, і випускається лінійка поки що тільки для смартфонів, але він вартий уваги у ключі нашої розмови.

Процесор Google Tensor 2

Флагманський процесор Google наступного покоління – Google Tensor 2 – ще не вийшов, але він, як і раніше, збереже виробничий процес Samsung. Він використовуватиме 4-нм техпроцес Samsung LPE, який зараз використовується Snapdragon 8 Gen 1 і Exynos 2200. Однак Qualcomm більше не підтримує цей процес, оскільки тепер вона перейшла на 4-нм процес TSMC для SoC Snapdragon 8+ Gen 1.

Крім того, процесор Google Tensor 2 використовуватиме набір інструкцій ARMv9. Snapdragon 8 Gen 1 – це перший у світі чіп із набором інструкцій ARMv9. Співробітники ARM кажуть, що це найважливіша інновація за останні 10 років. Крім того компанія також стверджує, що ця технологія є основою майбутніх 300 мільярдів чіпів ARM.

У порівнянні з ARMv8 попереднього покоління, набір інструкцій ARMv9 більше не обмежуватиметься ринком мобільних/вбудовуваних систем. Він також буде розширюватися на нові ринки, такі як ПК, HPC, високопродуктивні обчислення та глибоке навчання, щоб задовольнити глобальний попит на більш потужні системи безпеки та штучний інтелект.

Саме тут і варто навести ще один доказ того, що власні чіпсети – це добре . У першому поколінні Tensor компанія змогла зробити великий прорив із погляду продуктивності штучного інтелекту. Це їй і було потрібне. У той час, як ігрові моделі вимагають грубої обчислювальної потужності, виконання деяких специфічних завдань потребує оптимізації.

Так, у Google Pixel 6 з’явилися деякі функції, які просто не можуть собі дозволити інші виробники. Зокрема, компанія змогла ще поліпшити і без того свій відмінний алгоритм обробки фотографій. А заразом налаштувала його так, що тепер він працює на пристрої, минаючи хмарну обробку.

Рано чи пізно усі серйозні виробники перейдуть на власні процесори. А доти у тих, хто вже це зробив, буде конкурентна перевага. Їхні пристрої просто виявляться більш гнучкими, що виведе їх до іншої ліги. Вони не будуть за всіма параметрами краще, але вони будуть більш різноманітними. Не всім потрібний потужний пікап. Комусь більше підійде компактний міський автомобіль, комусь спорткар, а комусь трактор. Ну, ви знаєте, про що я. Саме ці можливості дають нові процесори.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.