Навіщо потрібен VPN та як ним користуватися. Інструкція Держспецзв’язку

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На окупованих територіях РФ блокує доступ до українських сайтів, тому люди, які там знаходяться, навіть не можуть читати новини. Інформаційна ізоляція – це частина окупаційної політики Росії щодо роз’єднання українців. Однак, цю віртуальну стіну можна подолати, якщо використовувати VPN-сервіси.

Про це розповіли у прес-службі Держспецзв’язку.

VPN (Virtual Private Network) – це віртуальна приватна мережа, яка забезпечує шифрування трафіку між клієнтом та VPN-сервером та зміну IP-адреси. При підключенні до VPN створюється захищений канал між комп’ютером користувача та сервером VPN. Дані в ньому надійно зашифровані: ваш інтернет-провайдер не дізнається про вашу локацію та веб-ресурсів, які ви відвідали.

Завдяки цій програмі можна заходити на сайти, заблоковані на певній території.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Коли вам варто користуватися ВПН-сервісом:

  • У разі використання незахищених загальнодоступних мереж Wi-Fi для захисту своїх даних.
  • Коли необхідний захищений доступ до інтернет-мережі та систем під час організації віддаленої роботи.
  • Щоб захистити себе від веб-сайтів, програм та сервісів, які хочуть відстежувати ваші дії.
  • Щоб оператор або провайдер не міг відстежувати ваші дії в інтернеті.
  • Щоб отримати доступ до заблокованих окупантів інформаційних ресурсів.

Є кілька критеріїв при виборі VPN:

  • Захист. Краще вибрати VPN, в якому є шифрування військового класу (наприклад, AES-256), асортименти протоколів безпеки (OpenVPN, L2TP, IKEv2, WireGuard та інші), захист від витоку через DNS, технологія TrustedServer, яка видаляє всі ваші дані при кожному перезапуску , та функцію автоматичного аварійного відключення (kill switch).
  • Підтримка операційних систем. Переконайтеся, що VPN підтримує операційні системи, якими ви користуєтесь: Android, iOS, Windows та інші.
  • Кількість одночасних активних пристроїв. Головне, щоб вам вистачило.
  • Вартість. VPN бувають платні та безкоштовні. Платні можуть мати кращий рівень захисту, більш високу швидкість з’єднання, підтримку більшої кількості операційних систем.

Російськими VPN користуватися не можна.

Як повідомляли Українськi Новини, на початку травня Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації  заявляла, що Росія, ймовірно, досягла свого максимуму в кібернаступних операціях на Україну.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.