Головна Новини України та Світу Qualcomm готується випустити новий процесор Snapdragon

Qualcomm готується випустити новий процесор Snapdragon

Близько півроку минуло з моменту виходу нового Snapdragon 8 Gen 1, а Qualcomm вже готується випустити новий чіп. Насправді немає нічого дивного: компанія вже вкотре випускає оновлення протягом одного календарного року. Зазвичай оновлення є своєрідним виправленням помилок попередніх версій, але, схоже не цього разу: інсайдери повідомляють, що чіп не лише покращать, а й додасть йому потужності. Розповідаємо про те, які були недоліки у Snapdragon 8 Gen 1 , наскільки потужнішою буде нова версія та які смартфони її отримають.

Проблеми Snapdragon 8 Gen 1

Незважаючи на зміну назви, Snapdragon 8 Gen 1 вийшов досить посереднім, а Qualcomm знову настала на ті ж граблі. Сумніви у його дієздатності почали і чутки про вихід нового 8 Gen 1 Plus з’являтися вже наприкінці січня, після того, як експерти та блогери почали проводити перші тести. Це дуже короткий термін, враховуючи те, що чіп представили на початку грудня минулого року.

З’ясувалося, що його продуктивність не корелює з охолодженням: смартфон Moto Edge X30 сильно нагрівся, а продуктивність у грі Genshin Impact сильно просіла після декількох хвилин: на початку телефон стабільно тримав 60 кадрів в секунду, але пізніше частота просіла до 40 fps. І все це сталося буквально за 10 хвилин тесту: за цей час смартфон нагрівся до 46 градусів, що досить палко для пристрою.

Коли вийде новий Snapdragon

Компанія Qualcomm має представити оновлений чіп Snapdragon 8 Gen 1 Plus вже 20 травня, але ключові характеристики традиційно витекли до анонсу. Новий чіп буде проводитися за 4-нанометровим техпроцесом на заводах TSMC. Повідомляється, що платформа отримає загальне підвищення продуктивності за рахунок розгону, але збереже колишню архітектуру:

  • Основне ядро ​​Cortex-X2;
  • Три ядра Cortex A710;
  • Чотири ядра Cortex-A510.

За словами інсайдера Digital Chat Station, архітектура центрального та графічного процесора залишиться незмінною, зате компанія попрацювала над енергоефективністю: так новий чіп стане на 30% кращим, ніж попередній. У той же час продуктивність зросла лише на 10%, що не так уже й погано для роботи над помилками. 8 Gen 1 Plus замінить існуючий 8 Gen 1 у смартфонах різних брендів, у тому числі Xiaomi 12 Ultra .

Смартфони на Snapdragon 8 Gen 1 Plus

Мабуть, найочікуванішим пристроєм на новому Snapdragon вважається Xiaomi 12 Ultra: китайська компанія представила три смартфони лінійки ще взимку, але якось чемно промовчала про Ultra-версію. І правильно зробила: незважаючи на те, що лінійка оновилася, смартфони вийшли далеко не ідеальні. Мабуть, у Xiaomi щось знали чи не хотіли ризикувати, тож вирішили дочекатися оновлення. Зважаючи на те, що новий процесор Qualcomm ось-ось представлять, це автоматично означає, що до презентації Xiaomi 12 Ultra залишається зовсім небагато.

Крім Xiaomi 12 Ultra новий чіп буде встановлений і в оновлений доладний Samsung Z Flip 4: таким чином, розкладачка від південнокорейського бренду автоматично стане продуктивнішою за Galaxy S22 Ultra. У всякому разі, так стверджує Geekbench: новинка набирає 1277 балів у одноядерному тесті та 3642 у багатоядерному режимі. Також відомо, що у смартфоні буде встановлено 8 Гб оперативної пам’яті та Android 12 на борту. Але тут не так ідеально.

Показники вражають, але Samsung може урізати потужність

По-перше, Samsung може обмежити продуктивність програмним шляхом, щоб одна лінійка смартфонів не перетиналася з іншого. По-друге, потенціал платформи може бути урізаний за рахунок системи охолодження — звучить цілком логічно, чи не так? З іншого боку, складні смартфони для Samsung рік у рік стають важливішими і набувають популярності серед покупців. На користь цього знову ж таки кажуть інсайди: компанія планує сумарно відвантажити цього року 10 мільйонів складних моделей Z Flip і Z Fold. Ймовірно, на дешевшу модель і буде зроблена ставка, адже за підсумками минулого року він виявився одним із смартфонів, що найбільше продаються — цього року на них припадатиме близько 70% виробництва.

Якщо Samsung справді поставить 10 мільйонів складних смартфонів цього року, то вперше в історії їхня частка на ринку складе 1%. Тому новий Snapdragon 8 Gen 1 Plus стане легендарним процесором і назавжди впише себе в історію смартфонів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: