Головна Новини України та Світу Три проблеми, з якими зіткнуться усі виробники телефонів

Три проблеми, з якими зіткнуться усі виробники телефонів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато хто думає, що найстрашніше для виробників смартфонів залишається десь там позаду, в тумані, що поступово віддаляється в минуле пандемії. Але насправді це не так, і зараз Чен Цзінь (Chen Jin), генеральний менеджер китайського підрозділу мобільних телефонів Lenovo, заявив, що його напрямок діяльності має як мінімум три серйозні проблеми. Вони відносяться не тільки до його компанії, а до всієї галузі в цілому, і це не залишиться непоміченим простими користувачами. Розгляньмо, про що говорить керівник великої компанії, і зрозуміємо, до чого готуватися. Чи, може, навпаки, треба розслабитися і не переживати через це?

Проблеми з телефонами

Першою проблемою, з якою зіткнуться виробники, стане падіння попиту, яке ще не компенсоване ринком і продовжує тиснути на компанії. Також проблемою стане невизначеність обмінного курсу на китайському ринку. Здається, що це не має впливу на решту ринків, але проблеми китайських виробників — проблеми всього світу. Ще однією причиною, яка тисне на виробників, є чипокаліпсис, що триває . Тим більше, на думку багатьох експертів, останні події у світі можуть призвести до посилення нестачі напівпровідників.

Які виробники телефонів страждають від кризи

Чен Цзінь зазначив , що всі виробники в таборі Android стикаються з цими трьома основними проблемами. Однак це більше відбивається на одних брендах, ніж на інших. Це з тим, що реакція цих компаній на ситуацію відрізняється. Компаніям з великою базою користувача, високими продажами і гарною репутацією трохи простіше пройти цю кризу і відчувати менше тиску.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Попередні звіти вказують на те, що виробники чіпів, такі як Samsung Electronics та TSMC, зараз стикаються з величезними витратами. Через проблеми з постачанням чи подорожчання хімікатів, природного газу та інших ресурсів середня вартість виробництва процесорів зростає на 20–30% .

Процесори Samsung

Samsung Electronics навіть планує збільшити обсяги виробництва напівпровідників на 20% цього року. Так вона планує переламати ситуацію та впоратися з витратами на матеріали та логістику. Зрештою поки що навіть не можна сказати, як це позначиться на виробниках смартфонів та автомобілів, де також використовується дуже багато чіпів.

З іншого боку, індустрія смартфонів стикається зі зниженням постачання. Згідно з даними звіту Strategy Analytics, китайський ринок смартфонів відвантажить 71,9 млн одиниць у першому кварталі 2022 року. Це на 17% менше, ніж минулого року. Агентство також вважає, що китайський ринок смартфонів скоротиться на 5-6% у річному обчисленні у 2022 році.

За даними IDC , користувачі у всьому світі неохоче купували мобільні пристрої, і продажі впали на 8,9% порівняно з аналогічним періодом минулого року. За підсумками перших трьох місяців поточного року на ринок поставлено 314,1 млн. одиниць . Тоді як з січня по березень минулого року цей показник склав 344,7 млн ​​штук . На думку аналітиків, проблеми пов’язані з дефіцитом комплектуючих, а також з нестабільною економічною та геополітичною ситуацією. Найбільше зниження спостерігається у Центральній та Східній Європі. У цих же регіонах очікується подальше зниження відвантажень.

Також вплив на постачання роблять карантинні заходи в Китаї , блокування перевезень на кордоні Росії з Європою та проблеми з контейнерними перевезеннями .

Чи змінюватимуться ціни на телефони

Виходячи зі сказаного, можна зробити висновок, що пандемія, яка в поєднанні з іншими проблемами переламала всі ланцюжки поставок, не єдиний фактор кризи в електроніці. Це означає, що поки зниження вартості та зменшення термінів доставки чекати не варто . Смартфони та інша електроніка будуть у дефіциті та коштуватимуть більше, ніж могли б. Тому розслаблятися рано — з електронікою поки що не все так добре, як хотілося б. Ми обов’язково розповімо, коли найкраще купити телефон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: