Чи повторить Honor долю Huawei, і чи є у неї майбутнє

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Усі знають історію Huawei. У 2019-2020 роках уряд США прийняв рішення заборонити їй та багатьом іншим китайським компаніям використовувати будь-яке обладнання або програмне забезпечення, яке виробляється в США або має відношення до цієї країни. Щоб вижити самої, Huawei прискорила розробку власної операційної системи Harmony OS, а ще, хоч вона і не пішла з ринку смартфонів, але вирішила змістити акцент на розумну побутову техніку, автомобілі та продукти з великими екранами. Коротко, Huawei до 2020 року та Huawei після – це дві різні компанії. Але чи успішно Huawei передала свій бізнес смартфонів Honor?

Як справи у Honor

Нещодавно аналітичне агентство Canalys випустило звіт . За його даними, у Китаї постачання смартфонів у першому кварталі різко впали, висловлюючись двозначними числами. Загалом компанії змогли продати лише 75,6 млн одиниць, що на 18% менше, ніж у попередньому році, та на 13% менше, ніж у попередньому кварталі. Це найгірший результат за вісім кварталів – за 2 роки.

Ці результати відповідають показникам 2020 року. Проте після пом’якшення епідемічної ситуації китайський ринок смартфонів досяг зростання на 27%. У першому кварталі 2022 пандемія почала знову нагадувати про себе. Тож це схоже на дежавю.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ніхто не купує китайські телефони

Говорячи про майже 20-відсотковий спад китайського ринку смартфонів, є всі підстави вважати, що це стосуватиметься і всіх виробників смартфонів у цьому регіоні. Але це не так і не стосується Honor. Постачання колишнього бренду Huawei зросли більш ніж на 200% (!) у порівнянні з минулим роком. Плюс його частка досягла 20% загального ринку смартфонів Китаю. Honor і Apple – єдині бренди, які ростуть у цьому регіоні.

Мало хто зміг показати зростання

Звичайно, ринок, звільнений Huawei, як і раніше, привертає увагу виробників мобільних телефонів. Але тільки Honor могла заповнити цю прогалину . Багато в чому через зв’язок зі своїм колишнім материнським брендом. Його відвантаження збільшилося на 6% порівняно з попереднім кварталом. Іншими словами, Honor змогла досягти таких висот не лише завдяки завзятій праці, а й походженню. Особисто мені завжди подобалася Huawei, а тепер її місце більш-менш змогло зайняти Honor. Ось така наступність.

Порівняння Honor та Huawei

З іншого боку, ми ще не можемо порівняти результати Honor з тим, що на своєму піку показувала Huawei. Протягом 2019 та 2020 років постачання мобільних телефонів Huawei у кожному кварталі досягало разючих 30 або навіть 40 мільйонів одиниць. Таким чином Huawei продавала на 15 мільйонів або навіть 25 мільйонів телефонів більше, ніж інші бренди. За цим показником Honor зайняла друге місце у першому кварталі 2022 року, OPPO, що перебувала на третій позиції, продала лише на 200 000 одиниць менше.

Нещодавно ми дізналися, що Honor розглядає можливість виходу на фондовий ринок Китаю у 2022 році з метою досягнення оцінки у 45 мільярдів доларів США. Хоча компанія спростувала чутки, ми, як і раніше, віримо, що це відбудеться в найближчому майбутньому.

25 квітня 2022 року в інтерв’ю генеральний директор Honor Чжао Мін сказав, що після здобуття незалежності від Huawei продуктивність його компанії неухильно зростала. Також він додав, що зміна кількості акціонерів та структури капіталу є сенсом його роботи. Це може залучити більше ресурсів для подальшого розвитку.

Якщо ви запитаєте, чи є щось спільне між Huawei і Honor, просто покажіть їм це фото.

Більше того, у листопаді 2020 року деякі інсайдери заявили, що після продажу Huawei Honor збереже більшу частину своєї управлінської команди та понад 7000 співробітників . Говорили і про вихід ринку акцій протягом трьох років.

Чи має Honor відношення до Huawei

Після здобуття незалежності Honor повністю позбавиться негативного впливу Huawei. Але завдяки багаторівневій структурі акціонерного капіталу компанія, як і раніше, матиме великий досвід роботи з державними активами. Це вже може призвести до певних політичних ризиків для Honor.

Наприклад, у серпні 2021 року законодавці у Палаті представників США звернулися до Міністерства торгівлі з проханням додати Honor до офіційного економічного чорного списку уряду. Ось такі загрози можуть бути у компанії під час зростання без явного та підкресленого відриву від Huawei.

Якщо Honor вдасться успішно вийти на ринок капіталу, частка приватних акцій збільшиться. Тож у майбутньому, як і Xiaomi, вона зможе вільно закуповувати європейські та американські напівпровідники . З цього погляду розміщення акцій має велике значення як зниження бізнес-ризиків Honor, так подальшого розширення. Здається, що набагато важливіше розробляти хороші телефони, але це не так важливо, як правильне керівництво.

Чи зможе Honor вижити

Тим не менш, є серйозні труднощі для Honor піти описаним шляхом. Для розміщення акцій потрібно, щоби компанія отримувала послідовний прибуток протягом останніх трьох фінансових років. Крім того, накопичений чистий прибуток має перевищити 30 мільйонів юанів (4,5 мільйона доларів). Враховуючи, що Honor була незалежною лише близько півтора року, очевидно, що вона не відповідає вимогам.

Отже, вона має ще як мінімум півтора роки існування з ризиком потрапити під санкції. І тут її вже ніщо не врятує. Значить, їй зараз треба максимально дистанціюватися від Huawei і не давати підстави подумати, що вона працює на керівництво Китаю. Нагадаю, саме цього свого часу звинуватили Huawei і саме тому ввели санкції. 

Honor ще не досягла рівня Huawei, але компанія постійно зростає. Якщо вона не повторить помилок колишнього материнського бренду, є всі підстави вважати, що вона становитиме конкуренцію провідним брендам на світовому ринку. Але чи допустять США появу нової Huawei? Ось це ми і дізнаємося протягом найближчих півтора-двох років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.