Українцям розповіли, як правильно зняти готівку з картки різних банків

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Усі помітили, що останнім часом все більше людей користуються банківськими картками. Ними можна сплатити будь-що. Але, незважаючи на це, готівка теж не втрачає своєї актуальності. Сьогодні в цій статті ми намагатимемося обговорити кілька міфів про зняття готівки, також поділимося порадами.

Часто люди думають, що зняти кошти можна лише у банкоматах від банку. Наприклад, якщо картка ПриватБанку, то і банкомат має бути їх. Насправді дуже помилково так думати. Справа в тому, що знімати кошти можна в будь-якому банкоматі, що кинувся в очі. Питання, яка буде комісія. Є, наприклад, банки, які оплачують комісію замість свого клієнта незважаючи на те, де було знято готівку. Єдиний нюанс – ліміт на зняття. Банки ставлять обмеження своїх клієнтів зі зняття коштів у банкоматі. Якщо вам потрібна невелика сума до 1000 грн, то можете зняти будь-де. Якщо більше, краще скористатися банкоматом свого банку.

Ще однією важливою деталлю є міжнародна платіжна система – Mastercard або Visa. Це відіграє роль тільки у разі зняття коштів у банкоматах немає від вашого банку. Чужі банкомати дають за раз більше готівки з карток Visa, тому краще оформити її, якщо ви знаєте, що готівка знадобиться часто. Mastercard менше подобається банкоматам, бо там менша комісія.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ж ви впевнені, що зніматимете кошти тільки в банкоматах від свого банку, то можете не зважати на платіжну систему.

Крім банкоматів можна знімати кошти у відділеннях Нової пошти та магазинах на касі. Ця послуга відносно нова, тому не всі чули про неї. Насправді, це дуже зручно. Трапляється, що банкомату немає поруч, а магазинів завжди вистачає. У такий спосіб можна зняти кошти у великих мережах, таких як Сільпо або АТБ (зазвичай зазначено на вході або на касі).

Якщо ви вирішили зняти готівку у відділенні Нової пошти, то вам для цього потрібен лише паспорт (може бути у додатку Дія). Обмежень за сумою зняття нема, але комісія буде 2% + 20 грн.

У разі зняття грошей у магазині, потрібно купити щось, прийти на касу та повідомити про бажання отримати кошти з картки. Комісія буде такою самою як при знятті в банкоматі (або взагалі відсутня), але тут вже існують певні обмеження – до 6000 грн.

Важлива порада для тих, хто постійно знімає кошти – тримайте кілька карт (не кредитних). Справа в тому, що різні карти мають різну комісію при знятті та поповненні. Це питання слід уточнювати у працівника банку. Є картки, які взагалі не беруть комісію, вони є вигідними в даному випадку. Але ж трапляються випадки, коли карта загубилася або ви її забули, або зіпсували. Тоді краще мати іншу запасну, щоб не виникло проблем.

Щодо кредитних карток, то при знятті з них готівки береться комісія 4%. Раніше існували варіанти зняття без комісії, зараз таких немає з жодної причини – не вигідно банку. Єдиним рішенням є не знімати готівку, а розраховуватись безпосередньо карткою.

Це були загальні правила зняття готівки, а тепер поговоримо окремо про кожний банк.

Зняття готівки в українських банках

ПриватБанк . Максимальна сума зняття готівки на день – 100 000 грн. Це почало діяти за умов війни. Зняти за раз можна 20 000 грн, тобто потрібно знімати кілька разів, якщо потрібна велика сума, але не частіше разу на годину. По картці для виплат комісії немає, а Універсальна бере 0,5% зараз, до війни це було 1%.

Монобанк . Тут ситуація дещо інша. Знімати кредитні гроші зараз не можна, бо війна ці обмеження встановив сам банк. Власні кошти можна зняти з комісією 0,5%, не важливо картка «Чорна», або «Біла». На рахунок лімітів зі зняття на день сказати важко, адже власних банкоматів у Монобанку немає, тому все залежить від інших банків.

Ощадбанк . Якщо вам постійно потрібно знімати великі суми, краще не беріть картку в даному банку. У ньому на місяць можна зняти лише 20 000 грн без комісії. Якщо потрібно більше, то комісія вже буде 1%.

ПУМБ . Ліміт зняття на день загальний – 100 000 грн. Зняти за раз, звичайно, не можна, потрібно це робити поступово по 10 000 грн. Такі правила даного банку.

Альфа-Банк . Цей банк дозволяє в день зняти у банкоматі 20 000 грн. Якщо потрібно більше, слід звернутися до каси у відділенні. Це не дуже зручно.

Якщо ж говорити окремо про кожну картку, то White карта дає змогу зняти до 30 000 грн без комісії. Black до 100 000 грн, а Graphite до 150 000 грн.

Райффайзен Банк . З картки даного банку можна зняти до 100 000 грн на день, але потрібно робити це в касі у відділенні. Якщо ви хочете зняти кошти в банкоматі, при тому будь-якому, то максимум це 30 000 грн на добу. Комісія взагалі не береться.

Тож знімати кошти чи ні, це справа кожного. Навіть у воєнний час українські банки працюють як раніше, дотримуючись додатково правил безпеки. Тому можна не боятися за гроші, що зберігаються на картках. Якщо ж ви вирішили все-таки перевести в готівку, то враховуйте вищенаписані правила і зможете максимально вигідно отримати кошти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.