Колишній власник Mail.ru виділяє $100 млн для українських біженців

Ізраїльський мільярдер Юрій Мільнер, який народився в Росії і був одним із засновників Mail.ru Group, пообіцяв виділити $100 млн на допомогу українським біженцям. Ініціативу Мільнера та його дружини Юлії, яка отримала назву Tech For Refugees, підтримають провідні технологічні компанії, серед яких Airbnb.org, Flexport.org і Spotify, йдеться в пресрелізі.

Початковий внесок від фонду Мільнерів Breakthrough Prize становитиме $100 млн. Гроші підуть на підтримку гуманітарних проєктів для біженців, які зараз реалізують ці компанії. Учасники ініціативи також планують запустити нові програми допомоги.

Американський Forbes вказує, що своїми діями Мільнер намагається дистанціюватися від колишніх зв’язків із російським урядом. У 2017 році завдяки офшорному витоку Paradise Papers стало відомо, що Мільнер брав кредит у ВТБ Банку на придбання часток в Twitter і Facebook, які він згодом продав з великим прибутком.

Мільярдер має подвійне громадянство – Росії та Ізраїлю і зараз позиціонує себе як ізраїльський бізнесмен. Він запевняє, що не позичав гроші у Росії після 2011 року, а з Володимиром Путіним взагалі ніколи не зустрічався. Кредит перед ВТБ венчурний фонд Мільнера DST Global погасив у 2014 році.

“Згідно зі спеціальною теорією відносності Ейнштейна, подорожувати у часі можна тільки вперед, а не назад. Тому ми не зможемо змінити той факт, що на ранніх етапах залучали кошти від російських інвесторів”, – заявив Мільнер, вказавши, що “весь світ перестав брати російські гроші тільки два місяці тому”.

Він стверджує, що підтримка українських біженців для нього важлива з особистих причин: його сім’я з боку батька – родом з України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.