Компанія Ілона Маска завищила вартість поставлених в Україну терміналів Starlink

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Після початку військових дій американський мільярдер І. ​​Маск та заснована ним компанія SpaceX пожертвували Україні обладнання, необхідне для підключення до системи Starlink. Журналісти американського видання Mashable з’ясували, що «пожертва» Маска коштувала платникам податків США кілька мільйонів доларів.

Минулого тижня стало відомо, що Україна додатково отримає 5000 комплектів обладнання Starlink. З опублікованого кореспондентами Washington Post звіту випливало, що за 1333 комплекти заплатило державне агентство USAID. Вартість одного комплекту склала 1500 USD. Таким чином, USAID заплатило за термінали близько 2 млн. USD.

Ще близько 800 тис. USD агенції довелося витратити на оплату доставки супутникового обладнання в Україну. Загалом компанія SpaceX отримала від американських платників податків понад 3 млн. USD. Тим часом, під час виступу на спецзаході Satellite-2022 у березні керівник SpaceX Г. Шотвелл зробила заяву про те, що за поставлені в Україну термінали SpaceX не отримала від влади США жодного цента.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Журналістам Mashable не до кінця зрозуміло, чому оплачені американськими платниками податків термінали були поставлені SpaceX по 1500 USD. Вартість базового комплекту встановлена ​​на рівні 499 USD. Преміальний комплект пропонується SpaceX для придбання за ціною 2 500 USD.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.