Чому VPN небезпечно використовувати на смартфоні

Фахівець з кібербезпеки Сергій Вакулін пояснив, чим VPN-сервіси та відповідні програми можуть бути небезпечними для користувачів.

 

Проблема в тому, що хоч користувачі і встановлюють VPN для обходу блокувань і збоїв на сайтах і програмах, ці програми можуть «зливати» дані. Вони можуть надсилати на свої сервери реальну IP-адресу користувача, адреси сайтів, на які людина заходить, час сесії та іншу інформацію.

За словами Вакуліна, потрібно стежити, які дозволи вимагають VPN-клієнти, і потрібно завжди дозволяти лише стандартні для них конфігурації – додавання сервісу в налаштування.

«За допомогою VPN люди хочуть обійти збої додатків, але, як показали дослідження, послуги вразливі. Деякі можуть зберігати, обробляти інформацію, тобто зливати певні дані – реальну IP-адресу людини, час сесії і який сайт він зараз відвідує. Витік відбудеться і в тому випадку, якщо при установці програми надати доступ до геолокації, мікрофону, камери, сховища смартфона, навіть якщо прибрати сім-карту і підключити все через Wi-Fi», – наголосив експерт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.