Новини України та Світу

Добу працює автономно і розганяється до понад 200 км/год: що відомо про безпілотник Bayraktar

Share
Час читання: 2 хв.

24 лютого Росія завдала кілька ракетних ударів по українських містах, а військові країни-агресора почали наступ на нашу територію.

Українська армія дає гідну відсіч ворогу. Знищувати ворожу техніку їй допомагає і озброєння, отримане від країн-партнерів. Одним із таких є безпілотник Bayraktar.

Його вже встигли застосувати в селі Чорнобаївка Херсонської області. Там за допомогою Bayraktar Збройні сили України знищили техніку ворога. А поблизу Києва безпілотники Bayraktar вразили три мішені агресора: танк та два ЗРК Бук.

Що відомо про безпілотники Bayraktar, їхнє призначення, переваги та головні характеристики – читайте у матеріалі.

Призначення Bayraktar і переваги

Bayraktar (Байрактар) – це турецький ударний безпілотний літальний апарат (БПЛА). Одна із його головних переваг полягає у значній тривалості польоту. Апарат може працювати автономно протягом 24 годин.

Bayraktar навіть побив світовий рекорд серед безпілотних літальних апаратів за тривалістю польоту. Він перебував у небі на висоті 8 км, 24 години 34 хвилини. Не даремно безпілотник назвали Bayraktar, що у перекладі з турецької означає прапороносець.

Ще однією суттєвою перевагою є те, що безпілотник Bayraktar може переносити керовані протитанкові ракети та авіаційні бомби. Тому основне призначення цього БПЛА — нанесення ударів.

Але Bayraktar використовують не лише, щоб завдавати ракетних ударів, а й просто для патрулювання і спостереження з повітря за противником. Так, у липні минулого року саме ці безпілотники почали патрулювати повітряний простір над Чорним морем.

Ще однією перевагою БПЛА Bayraktar (Байрактар) є безпека. Апаратом керує оператор, який перебуває за десятки, сотні й навіть тисячі кілометрів. Тому він не ризикує своїм життям.

Характеристики

  • Довжина – 6,5 м;
  • радіус дії – 150 км, оновлена версія – до 300 км;
  • максимальна швидкість – 222 км/год;
  • крейсерська швидкість (найвигідніша швидкість руху літака, що досягається при найменшій кілометровій витраті палива) – 130 км/год;
  • максимальна злітна маса – 650 кг;
  • максимальна висота, на яку може підніматися апарат, – 8 200 м.

Де застосовують Bayraktar

Восени минулого року українські військові вперше застосували безпілотний ударний комплекс Bayraktar. Це був удар у відповідь.

Тоді проросійські бойовики обстрілювали наші позиції, внаслідок чого загинув український військовий. Тому по одній із гаубиць забороненого 122 калібру, з якої вели вогонь російські найманці, не бойовою ракетою, а спеціальною, кумулятивною вдарив Bayraktar.

Ударний безпілотник накрив одну з ворожих гаубиць фантастичним точковим попереджувальним ударом.

Також, крім України, Туреччина продала БПЛА Bayraktar ще й Катару, Азербайджану та Польщі. Зокрема, саме ці безпілотники активно використовувалися під час Другої карабаської війни у 2020 році і знищили безліч вірменських танків, систем ППО, великокаліберної артилерії.

Це стало одним із ключових елементів успіху наступальної операції, і зрештою, перемоги Азербайджану.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Зброя
  • Останні записи

    Професійний фотограф розкритикував можливості камери iPhone 16 Pro

    Відомий американський фотограф Тоні Нортрап висловив свою критику щодо фотоможливостей нового флагмана Apple, назвавши 48-мегапіксельний…

    20.09.2024

    iPhone 18 Pro може отримати процесор нового покоління преміум-класу

    Галузевий аналітик Мін-Чі Куо в новому прогнозі поділився інформацією про очікувану особливість iPhone 18-ї серії,…

    20.09.2024

    Microsoft випустила версію Windows для мобільних пристроїв Apple

    Компанія Microsoft анонсувала новий додаток Windows, доступний для багатьох популярних мобільних платформ, про що повідомляє…

    20.09.2024

    Процесор Apple A18 Pro в iPhone 16 Pro виявився лише на 13% потужнішим за попередника

    Процесор A18 Pro, що встановлений в iPhone 16 Pro та iPhone 16 Pro Max, продемонстрував…

    20.09.2024

    Суд скасував штраф у 1,7 мільярда доларів для Google

    Google здобула важливу перемогу в суді, скасувавши штраф у розмірі 1,5 мільярда євро, накладений Європейською…

    20.09.2024

    Стало відомо, коли Android 15 стане доступним для всіх

    Компанія Google вже надіслала код Android 15 до Android Open Source Project (AOSP), але оновлення…

    20.09.2024