Новини України та Світу

Використання гаджетів перед сном не таке шкідливе, як думали раніше

Share

Багато вчених стверджують, що використання будь-якої електроніки за годину до сну загрожує поганим відпочинком та порушенням циркадних ритмів. Однак нове дослідження змусило переглянути цю теорію. За його результатами, все не так однозначно.

В експерименті взяло участь 58 піддослідних, яким було доручено самостійно повідомляти про використання різноманітних засобів масової інформації за годину до сну щоночі. До них входили телебачення, прослуховування музики, читання книг, серфінг у соцмережах. Важливу роль відігравало місце використання медіа: у ліжку чи у вітальні. Вчені також звертали увагу на те, чи це багатозадачне використання, наприклад, перегляд телевізора і одночасне листування в соцмережах, або тільки перегляд ТБ.

Досліджуваних навчили застосовувати електроенцефалограф у домашніх умовах, щоб отримати детальне уявлення про якість сну, засноване не тільки на самооцінці користувачів, але і на показниках приладу. З’ясувалося, що використання медіа за годину до сну не впливало на його якість. Це підтверджувалося і показниками ЕЕГ, який відстежував загальний час швидкого та глибокого сну. Проте вчені попереджають, що великий вплив має тип медіа та спосіб його використання перед сном.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Перегляд серіалу або прослуховування подкасту пізно ввечері може бути пасивним заспокійливим заняттям, яке, навпаки, покращить аспекти відпочинку. Перегляд телевізора в ліжку збільшує загальну тривалість сну. Однак усі ці переваги миттєво зникають, якщо використання засобів розтягується на тривалі періоди. Чим довше люди використовують медіа у ліжку, тим негативніше це впливає на сон. Для позитивного ефекту найкраще дивитися телевізор або прослуховувати музику перед сном протягом короткого часу.

В іншому схожому дослідженні вчені довели, що використання соціальних мереж за півгодини до сну не негативно впливає на його якість. Але застосування медитативних розслаблюючих вправ протягом 30 хвилин до сну значно покращує загальну ефективність нічного відпочинку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Виявлено перший троян для iPhone: ступінь його ризику досі невідома

    Торік, у жовтні 2023 року, на Android з’явився новий троян “Golddigger”, який використовує служби доступності.…

    16.05.2024

    Bitcoin під загрозою глобального контролю з боку регулюючих органів

    Метт Коралло, один із провідних розробників Bitcoin, попереджає про майбутнє глобальне регулювання провідної блокчейн-мережі. На…

    16.05.2024

    Нові iPad Pro постачаються з кабелем USB-C відповідного кольору

    Сьогодні день запуску M4 iPad Pro, тож користувачі починають розбирати новий iPad і відчувати його…

    15.05.2024

    Компанія Vodafone запускає власну версію штучного інтелекту: що зміниться для абонентів

    Один з найбільших мобільних операторів України поділився цікавою інформацією. Виявляється, що компанія протягом тривалого періоду…

    15.05.2024

    Apple анонсувала нові опції в iOS 18

    Apple почала тизерити нові функції, які стануть доступними на смартфонах після виходу iOS 18. Поки…

    15.05.2024

    У iOS 18 можна буде запускати програми голосом, причому без участі Siri

    Однією з найцікавіших функцій iOS 18, яку Apple анонсувала сьогодні, стане можливість запуску додатків або…

    15.05.2024