Павло Дуров пояснив, чому не потрібно користуватись WhatsApp

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Немає іншого, популярнішого месенджера, ніж WhatsApp. Його сукупна аудиторія навіть ширша, ніж у WeChat. Тому немає нічого дивного, що Ватсап встановлюють усі — просто тому, що там можна знайти будь-якого співрозмовника з-поміж знайомих. Але більшість навіть не здогадується, наскільки їхнє рішення почати користуватися цим месенджером, необачно. Ні, не тому що WhatsApp незручний чи нелогічно влаштований, хоч і з цим сперечатися досить складно. Набагато важливіше те, що його творцям він необхідний зовсім не як засіб спілкування, а як щось набагато більше. Павло Дуров знає, що говорить.

Павло Дуров, широко відомий творець соціальної мережі ВКонтакте, знову розніс WhatsApp в пух і порох у себе в телеграм-каналі . Він заявив, що це ідеальний засіб для стеження спецслужб та шахраїв, які цим активно користуються. За словами підприємця, перші займаються у WhatsApp тим, що стежать за користувачами, а другі обманюють їх.

WhatsApp чи Telegram: що краще

З моменту створення WhatsApp не було майже жодного моменту, коли б він міг вважатися захищеним месенджером. Кожні кілька місяців дослідники виявляють у додатку дедалі нові проблеми безпеки. Про це я писав ще 2 роки тому, і з того часу нічого принципово не змінилося, – написав Павло Дуров у себе в телеграм-каналі.

Не потрібно бути дослідником у галузі кібербезпеки, щоб зрозуміти, про що говорить Дуров .

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • По-перше, у WhatsApp зовсім не борються зі спамерами. Як не дивно, але в Telegram із цим проблем немає, а в WhatsApp раз у раз обманюють людей під різними приводами. Навряд чи керівництво месенджера не може впоратися із цією проблемою.
  • По-друге, WhatsApp не шифрує резервні копії, які зберігаються у хмарі, а отже, до них можуть отримати доступ Apple та Google. Високо ймовірно, що спецслужби саме через них отримують доступ до листування користувачів та відстежують їх.
  • По-третє, WhatsApp, очевидно, має доступ до чатів, тому що ми можемо відновити їх на новому пристрої, просто ввівши номер телефону. Таким чином виходить, що все-таки наше листування зберігається не лише у хмарі.
  • По-четверте, колишні співробітники WhatsApp стверджують, що керівництво має спеціальний інструмент, який дозволяє розшифровувати повідомлення користувачів, тому що протокол шифрування, застосований месенджером, недосконалий.

Чи варто користуватися WhatsApp

Важко повірити, що команда, яка відповідає за технічний бік WhatsApp, так довго зберігає свою некомпетентність. З цієї точки зору Telegram — це більш досконала програма, яка не стикається з подібними проблемами безпеки, — закінчив Павло Дуров свої претензії до Ватсапа.

У цілому нині Дуров правий. Інша справа, що він продовжує будувати свої претензії до WhatsApp на одних і тих же аргументах. Він говорив про проблеми безпеки цього месенджера два роки тому і говорить про них досі, напираючи на недосконалість алгоритмів шифрування і стеження за користувачами.

Мабуть, час уже Дурову зрозуміти, що більшості людей, як не дивно, абсолютно начхати на свою конфіденційність. Багато хто вважає, що якщо вони не роблять нічого протиправного, то немає й приводу переживати про те, що хтось із спецслужб прочитав їхнє листування. Зрештою, жодної провини на них немає.

Чи варто говорити, що це помилкова точка зору? Але людей у ​​цьому не переконати. Тож Павлу Дурову настав час змінити свою риторику і почати залучати аудиторію чимось іншим. Пам’ятається мені, кілька місяців тому, коли стався масштабний збій WhatsApp і Facebook , у Telegram прийшло аж 200 тисяч нових користувачів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.