Новий Android-вірус після крадіжки грошей стирає зі смартфона всі дані користувачів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Користувачі пристроїв на базі Android зіткнулися з ризиком «підхопити» новий вірус, який розкрадає грошові кошти. Після крадіжки шкідливе ПЗ під позначенням BRATA стирає сліди своєї присутності, видаляючи майже всю важливу інформацію зі смартфонів.

Попередження про новий «шкідливість» озвучили фахівці компанії Cleafy. Поширюється він серед пристроїв на Android та носить шахрайський формат. Вірус може непомітно вести стеження користувача з метою отримання доступу до платіжних даних. Сліди ПЗ прибирає радикальним чином, просто стираючи всю інформацію, що зберігалася на девайсі. Проникати на пристрій BRATA може під виглядом звичайної програми, запитуючи доступ до ряду налаштувань, включаючи геолокацію та можливість скидання до заводських установок. Щоб сховати вірус від антивірусних програм, зловмисники користуються упаковкою APK-файлу задіявши зашифрований пакет JAR або DEX. Якщо крадіжка грошей вдалася, програмне забезпечення видаляється самостійно через Hard Reset.

Шкідливість має вбудований кейлоггер і вміє робити скріни. Орієнтований він насамперед різні банки, поширення відбувається у вигляді програм, які враховують переваги цільової аудиторії. Експерти закликають не завантажувати програми із сумнівних джерел та проганяти APK-файли через антивірус.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.