Атака була примітивною: експерт розкрив подробиці атаки хакера на Україну

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Хакерська атака, здійснена 14 січня, близько 70 сайтів українських державних структур була масштабною за кількістю, проте примітивною за способом зламування. Кіберфахівці стверджують, що злом стався через банальну відсутність оновлень сайтів та систем.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів фахівець із кібербезпеки Віталій Якушев.

За його словами, кібератаку, що призвела до блокування роботи великої низки важливих для держави вебсайтів, можна назвати примітивною.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

” Те, що цей злом був примітивним, нам підказує, що наші працівники держсектора не дуже люблять кібербезпеку. Тому вони не оновлювали сайти, не оновлювали системи, які керують цими сайтами – тому їх зламали “, – наголосив фахівець.

Він переконаний, що навіть якщо відкинути те, що це вигідно Росії, з таким завданням могли б упоратися і школярі, адже такий метод злому є досить легким. Поради, як це зробити, можна знайти на спеціалізованих для айтішників порталах у загальному доступі. Судячи з наявної інформації, систему керування сайтами не оновлювали, каже кіберфахівець.

” Є такий популярний для айтішників сайт — Hubr, на якому ще у вересні минулого року було викладено статтю “Як зламати систему управління сайту, яку використовують наші державні установи”… Це публічно відома інформація. Зі скріншотами на цьому сайті була викладена інструкція, Як використовувати вразливості, які виявила компанія з кібербезпеки – як їх використовувати, як зламати сайт .

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.