Економіст передбачає падіння біткоїну нижче $40 000 – деталі

Біткоїн може пробити вниз $40 000 у разі подальшого перевищення інфляцією ринкових очікувань. Подібний сценарій за умов посилення ФРС монетарної політики описав економіст Алекс Крюгер.

Чутливість до макроекономічних новин обумовлена ​​зміною курсу фінансово-кредитної політики ФРС, переконаний Крюгер. Він нагадав про відмову від оцінки «тимчасового» характеру інфляції та про готовність розпочати зменшення балансу після початку підвищення ключової ставки у протоколах до грудневого засідання.

14-15 грудня ФРС перенесла терміни остаточного згортання програми викупу активів із червня на березень. Оновлені прогнози передбачають три підвищення ключової ставки в наступні два роки. Попередній у вересні допускав лише одне підвищення у 2022 році та два — у 2023 році.

Крюгер висловив побоювання, що скорочення балансу ФРС спровокує ведмежий ринок. Причина у вирішенні зменшувати ліквідність за умов підйому ставки. «Яструбиний» розворот стався меншим, ніж за шість місяців, підкреслив аналітик.

«Небагато розглядали майбутню нормалізацію ФРС. Мало того, що це можливо у найближчій перспективі, але й Федрезерв обговорює її реалізацію швидше, ніж у 2018 році. З цієї причини минулого тижня криптовалюти подешевшали на 15–30% за два дні» , — пояснив фахівець.

Для цифрових активів « кількісна жорсткість » може викликати, оскільки вони знаходяться на найдальшому кінці кривої ризику .

Так само, як вони виграли від надзвичайно м’якої грошово-кредитної політики, криптовалюти можуть опинитися під тиском від її несподівано жорсткого характеру в міру перетікання капіталу в безпечні класи активів, пояснив Крюгер.

Економіст назвав біткоін індикатором стану ліквідності у фінансовій системі. У міру її зменшення гравці, що орієнтуються на макроекономіку, продають «цифрове золото», за яким слідують і інші криптовалюти (зникнення подібної кореляції залишається поки що «нездійсненною мрією»).

Крюгер провів паралелі з шиткоїнами, назвавши долар США королем серед них, а ФРС – їх магістром.

«У міру того, як Федрезерв переходить від збільшення пропозиції (розміру свого балансу) до його скорочення, долар починає зростати. А решта втрачає до нього свою вартість» , — пояснив він.

Експерт припустив відскок біткоїну в діапазон $41 000-$44 000 до публікації у середу звіту з інфляції. Характер даних зумовить подальший перебіг подій. Фахівець закликав посідати обережні позиції до кінця першого кварталу. Він не виключив, що для покупок потрібно більше часу, а сприятливі умови можуть і не наступити у травні.

Все залежатиме від динаміки споживчих цін, яка на якомусь етапі набуде знижувального характеру, переконаний Крюгер. Цьому сприятиме вплив жорсткості монетарної політики, врегулювання проблем у ланцюжках поставок та домінування на довгостроковому горизонті дефляційних сил.

«Питання в тому, чи падатиме інфляція досить швидко, чи ФРС встигне всіх  розладнати  ? Якщо Федрезерв  дуже яструбиний  , то Х’юстон, у нас проблема» , — підсумував Крюгер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.