Криптовалюти подешевшали. Що відбувається з цінами на відеокарти?

Не секрет, що попит на відеокарти залежить від курсу криптовалют, які можна видобувати на комп’ютері. Чим прибутковіший майнінг, тим популярнішим відеокарти і тим вони дорожчі.

Здавалося б, при падінні курсів популярних криптовалют ціни на топові відеокарти мали знизитися? Ні, цього не сталося, більше того, іноді ціни б’ють рекорди . Так, наприклад, GeForce RTX 3090 продається на Ebay вчетверо дорожче за рекомендовану вартість – більш ніж за 6300 доларів. 

Ферму, зібрану з шести відеокарт, можна купити за 16 тисяч доларів. Причому в цій фермі всього дві топові відеокарти (GeForce RTX 3090 Founders Edition і MSI GeForce RTX 3080 Ventus 3X), а решта хоч і потужні, але не найвищі (одна MSI GeForce RTX 3070 Gaming X Trio, дві GeForce RTX 306 і одна Asus GeForce RTX 3060 (Ti ROG Strix LHR).


Якщо брати ці відеокарти за рекомендованими цінами, така покупка коштувала б лише 3900 доларів. Її продуктивність становить 450 мегахешів за секунду, тобто у випадку з Ethereum на добу вона приносить близько 20 доларів, а на місяць близько 600 доларів. При постійному курсі ця ферма окупиться через два з лишком роки (хоча могла б лише за 6,5 місяців).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.