Приватбанк почав блокувати карти через перекази грошей

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Запитання можуть викликати навіть перекази на невеликі суми. В Україні почали активніше блокувати карти та перекази громадян у зв’язку з посиленням фінансового контролю. Так, рахунок можуть тимчасово заарештувати у разі, якщо отримати серію анонімних платежів на 5 тис. грн кожен.

Як написав на спеціалізованому форумі “Мінфін” клієнт одного з банків, його картку заблокували після того, як на карту тричі перевели по 5 тис. грн. Йдеться про анонімні перекази. Без підтвердження своєї особи (тобто не використовуючи своєї банківської картки) через термінал можна відправити максимум 5 тис. грн за одну операцію. Якщо проводять серію таких операцій, банк може вирішити, що таким чином клієнт намагається обійти обов’язкову ідентифікацію.

“На карту зайшли 3 платежі на суму 5 тисяч, заблокували картку з невідомих причин”, – поскаржився клієнт. Зазначимо, згідно із законом “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів…”, усі банки повинні посилено контролювати операції з готівкою.

Крім того, під посилений контроль потраплять:

  • операції з готівкою;
  • операції на нетипові для клієнта суми або у розмірі від 400 тис. грн;
  • переклади, що здійснюють за участю PEP (публічні особи: чиновники, депутати всіх рівнів);
  • операції фізосіб-підприємців (“ФОПів”) та юридичних осіб, які відкрилися менше трьох місяців тому.

Також важливо зазначити, що кожен банк має власний фінансовий моніторинг. Заблокувати можуть навіть невеликий банківський переказ, але у разі, якщо фінансовій установі здасться, що це невластиві для клієнта операція.

Крім того, в Україні банки мають надавати виконавцям реквізити рахунків боржників, а Мін’юст дозволив заарештовувати гроші на них. При цьому деякі українці дізнаються про наявність боргів тільки після арешту коштів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.