Intel потай уповільнить нові чіпи 2021 року – деталі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Intel має намір повністю відключити технологію, що прискорює роботу деяких процесів на своїх чіпах Alder Lake. Про це повідомляє закордонний ресурс IgorsLab із посиланням на власні джерела.

Згідно з джерелом, йдеться про набір інструкцій AVX-512. Схоже, Intel має намір модифікувати свої нові процесори серії Alder Lake, що вийшли в листопаді 2021 року. У цю серію входять, наприклад, Intel Core i5 12600K, Intel Core i7 12700K та Intel Core i9 12900K. Як стверджує видання, компанія готує оновлення BIOS для материнських плат Z690, яке повністю відключить для них набір інструкцій AVX-512 – зараз він є доступним у вказаних чіпах за замовчуванням.

AVX-512 дозволяє комп’ютеру тимчасово використовувати всі високопродуктивні ядра, ігноруючи енергоефективні. Завдяки цим інструкціям процесор може на якийсь час суттєво підвищувати свою продуктивність – особливо у випадку з деякими поширеними програмами корпоративного сегменту, а також з програмним забезпеченням робочих станцій та серверів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Джерело підкреслює, що про мотиви такого рішення можна тільки здогадуватися, однак є припущення, що таким чином компанія хоче підняти попит на майбутні продукти. На виставці CES Intel збирається представити нові процесори, і IgorsLab стверджує, що на них AVX-512 буде доступний за замовчуванням – якраз на той час повинен вийти вищезазначений апдейт для BIOS.

Видання також зазначає, що раніше Intel вже обмежила свої актуальні чіпи у зв’язку з використанням AVX2-інструкцій – зокрема, встановила стелю частоти при використанні AVX2 незалежно від поточного завантаження або нагрівання чіпа.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.