Роздільна здатність камери телефону та найбільш популярні її розміри

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На сьогоднішній день важко знайти людину, яка б користувалася телефоном, у якого немає камери. Це швидше стосується людей похилого віку, але навіть не всіх. Молоде покоління уявити собі не може, як користуватися пристроєм без камери. Часто, вибираючи новий гаджет, вони насамперед цікавляться – яка камера. Зараз телефони оснащені не тільки однією камерою, а то й двома, трьома тощо. Тому при покупці виникає і таке природне питання – скільки камер у тій чи іншій моделі.

Нещодавно аналітична компанія Counterpoint Technology Market Research вирішила розібратися саме в цьому питанні – камери з якою роздільною здатністю домінують на ринку телефонів. Раніше вони проводили аналіз ринку смартфонів за загальними показниками – обсяги продажів, ціни, популярність тощо. А тут вирішили деталізовано.

Результати виявилися такими. На ринку є найбільша кількість мобільних пристроїв з камерами, що мають роздільну здатність 48 мегапікселів. Це дані ІІ кварталу цього року. Тобто датчики зображення саме з такою здатністю були найбільш популярними серед виробників. Цей показник, порівняно з І кварталом 2021 року, зріс на 4,3% — з 38,7% ринку до 43%. Тобто популярність 48-мегапіксельних камер суттєво зростає.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Counterpoint Research аналізувала три цінові групи телефонів:

  • бюджетні телефони;
  • телефони від 200 до 400 доларів;
  • дорогі моделі телефонів.

Бюджетні смартфони до 100 доларів (до 2700 грн.)

У цій ціновій групі найбільша частина телефонів з камерою 8 мегапікселів, що становить 45,2% ринку.

Також є тут телефони з роздільною здатністю 32 Мп та 48 Мп. Їхня частка потроху зростає. Це говорить про тенденцію здешевлення технологій – згодом високотехнологічні продукти стають дешевшими на ринку, і виробники смартфонів починають їх широко впроваджувати. Це досить приємно для користувачів, які не мають багато грошей на придбання дорогого пристрою.

Смартфони вартістю 200-400 доларів

Камери 48 Мп та 64 Мп є основними у телефонах по 200-400 доларів. Однак, представляючи моделі телефонів середньої цінової групи, виробники дедалі частіше демонструють використання у них сенсорів 64 Мп.

Те саме підтвердив аналіз Counterpoint Technology Market Research. Відсоток останніх на ринку смартфонів середнього класу стрімко зростає. Основними поки що залишаються 48 Мп датчика зображення, але майбутнє за 64 Мп камерами у цьому сегменті ринку.

Подивіться самі. Використання виробниками 64-мегапіксельних камер у другому кварталі цього року зросло на 10,5% порівняно з першим. Частка ринку була 3,5 відсотка у I кварталі, тоді як у другому становила 14 відсотків.

Аналізуючи два сегменти ринку, ми можемо зробити один висновок – технології дешевшають і стають доступнішими як для виробників, так і для покупців телефонів.

Дорогі моделі смартфонів

Найбільш поширеними серед дорогих моделей телефонів стали камери із 50 мегапікселями. А ось камери з роздільною здатністю 108 Мп, які були сильно розрекламовані та непогано стартували, зараз виявилися мало затребуваними. Їхня частка на ринку флагманів у другому кварталі цього року склала всього 3,1%.

Хоча 50-мегапіксельні камери популярніші на ринку, проте виробники дорогих моделей продовжать використовувати сенсори великої площі для забезпечення характеристик, близьких до цифрових дзеркальних камер. Хоча частка 108 Мп камер і впала на ринку, більш доступні датчики з цією роздільною здатністю на основі пікселя 0,7 мкм продовжують використовуватися виробниками Redmi та Realme у моделях середнього класу.

Майбутнє сенсорів

Наступним етапом в ері датчиків зображення є камери з роздільною здатністю 200 Мп. Перший крок у цьому напрямку зробила компанія Samsung, представивши у вересні цього року датчик зображення ISOCELL HP1. Він став першим у світі сенсором із роздільною здатністю 200 мегапікселів.

Samsung ISOCELL HP1 має дебютувати у смартфоні Xiaomi 12. Анонс флагмана нового покоління запланований до кінця зими 2021 року, проте офіційних заяв наразі не було.

Мегапікселі для користувачів телефонів продовжують бути показником якості зображення. Тому в дорогих та середніх за вартістю телефонах і далі встановлюватимуть датчики зображення з високою роздільною здатністю – так простіше пояснити покупцеві, що камера вартує уваги. Незважаючи на це, у жовтні поточного року компанія Sony випустила інновацію – Xperia Pro-I з 1-дюймовою основною задньою камерою на 12 Мп. Як стверджують виробники, вона більше нагадує професійну камеру, ніж смартфон. Зі смартфоном Xperia Pro-I творці контенту можуть експериментувати.

Напівпровідникова світова криза наклала відбиток на ринок датчиків зображення. Вона не дозволяє виробляти сенсори в достатній кількості і негативно впливає на технології.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.