Користуєтеся WhatsApp, Telegram чи iMessage? – Тоді у вас великі проблеми

Громадська організація Property of the People, згідно із Законом про свободу інформації США, отримала офіційний звіт від ФБР, в якому містяться подробиці про те, які дані це силове відомство одержує від різних месенджерів, і наскільки швидко це відбувається. Звіт виявився у вільному доступі, тому журналісти змогли з ним ознайомитися та зробити певні висновки. На жаль, висновки виявилися вкрай невтішними, тому що нічого доброго в такому стані справ немає і не може бути навіть близько. Так, месенджер iMessage від Apple видає весь вміст повідомлень із деякими обмеженнями (подробиці невідомі), але робить це навіть без рішення суду.

Таким чином, достатньо лише запиту від ФБР, щоб Apple розкрила листування користувачів, а також всі інші дані, включаючи час і дату відправлення, і багато інших відомостей. Крім того, компанія активно надає бекапи даних з iCloud Drive, тому і до них співробітники силових відомств можуть запросто отримати доступ. Що ж до WhatsApp, то в даному випадку ситуація ще гірша. Це програмне забезпечення надає Федеральному бюро розслідувань (ФБР) як листування, а й список контактів (адресну книгу), список заблокованих користувачів та будь-які інші дані, до налаштувань облікового запису. Також спецслужбам активно видається “pen register”, тобто спеціальний цифровий ключ.

Цей ключ можна використовувати щоб відстежувати і прослуховувати дзвінки та повідомлення будь-якого конкретного користувачам в режимі реального часу, і користувач при цьому навіть не помітить. Доступ до всіх цих даних надається на запит від ФБР без рішення суду. Що ж до таких сервісів, як Telegram і Signal, то ніхто з них ні в якому разі не розкриває листування, але за рішенням американського суду вони можуть поділитися деякими іншими відомостями, включаючи IP-адресу і номер телефону конкретного користувача, але лише у випадку, якщо проводиться розслідування підтвердженого випадку тероризму. Будь-які інші запити ці послуги не задовольняють, навіть якщо є відповідне рішення суду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.