20 листопада: який сьогодні день і що святкують

У суботу, 20 листопада, у світі святкують День педіатра, Всесвітній день дитини, День індустріалізації Африки. Також іменини святкують Олександр, Олексій, Богдан, Валерій, Євген, Єлизавета, Кирило.

Інформатор розповідає про свята 20 листопада, а також про те, що цікаве відбувалося цього дня.

Міжнародні та національні свята

Всесвітній день дитини відзначають щороку 20 листопада. У 1954 році Генеральна Асамблея ООН рекомендувала всім країнам ввести у практику святкування цієї дати як дня світового братства та взаєморозуміння дітей, присвяченої діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей у всьому світі.

20 листопада — день, коли асамблея прийняла в 1959 році Декларацію прав дитини, а в 1989 році — Конвенцію про права дитини. За даними ООН, щорічно одинадцять мільйонів дітей помирають, не доживши до свого п’ятого дня народження, ще десятки мільйонів залишаються фізично або розумово хворими, не маючи змоги дорослішати, жити і розвиватися. Багато з цих смертей викликані хворобами, що легко запобігають або легко виліковуються; інші – згубними наслідками злиднів, невігластва, дискримінації та насильства. Всі ці причини приносять важкі втрати сім’ям, громадам, державам і всьому світу.

Святкування Дня педіатра нерозривно пов’язане зі святкуванням Всесвітнього дня дитини, що веде свою історію з 1954 року, коли Генеральна Асамблея ООН надала відповідні рекомендації державам-членам ООН. 20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила Декларацію прав дитини. Цей документ, ухвалення якого стало логічним продовженням ухвалення у 1948 році Загальної декларації прав людини, проголошував основні засади захисту дитинства.

Значення педіатра у житті людей важко переоцінити. Турбота про здоров’я дитини стає однією з основних у житті батьків після появи світ малюка. Хороший дитячий лікар для батьків стає надійною опорою довгі роки. Турбота про майбутнє сім’ї, суспільства та держави – так можна охарактеризувати у глобальному масштабі працю та специфіку роботи дитячих лікарів.

День індустріалізації Африки святкують із метою заручитися підтримкою міжнародного співтовариства у справі прискорення темпів індустріалізації цього світового регіону та розвитку торговельних відносин між африканськими країнами.

Незважаючи на багаті природні ресурси, Африка є найбіднішим і відстаючим у промисловому розвитку континентом у світі. Економічна відсталість обумовлена ​​широким спектром чинників — і відсутність інфраструктури, і колоніальне минуле, і труднощі спілкування, викликані мовною різноманітністю, і корумповані уряду, і часті військові конфлікти тощо.

Індустріалізація, що стимулює внутрішню економіку регіону, допоможе африканським країнам досягти високих темпів зростання, диверсифікувати економіку та знизити ризики зовнішніх потрясінь. Це значною мірою сприятиме викоріненню злиднів за допомогою створення робочих місць та матеріальних благ. Успішна реалізація програми з індустріалізації Африки вимагатиме створення сприятливих умов, які зміцнять внутрішній потенціал у таких галузях, як фізична та соціальна інфраструктура, людський капітал, фінансові системи, дослідження та розробки, технології та управління.

Іменини

Сьогодні День Ангела святкують:

Олександр, Олексій, Антонін, Богдан, Валерій, Веніамін, Григорій, Євген, Єлизавета, Іларіон, Кирило, Михайло, Федір.

Цікаві історичні події

  • 1917 – своїм 3 Універсалом Українська Центральна Рада проголосила УНР;
  • 1945 – у німецькому місті Нюрнберг розпочався міжнародний судовий процес над нацистськими діячами Третього Рейху;
  • 1985 – випустили Microsoft Windows 1.0;
  • 1991 – встановили консульські відносини між Україною та Туреччиною/
  • 1998 – запустили перший модуль Міжнародної космічної станції (модуль Зоря);
  • 2003 – в Антарктиді знайшли кригу віком 900 тисяч років;
  • 2004 – Шевченківський районний суд Києва відхилив подання Київської міської державної адміністрації про обмеження проведення масових акцій на Майдані Незалежності з 21 по 23 листопада.

Хто зі знаменитостей народився цього дня

  • 1925 – Роберт Кеннеді, американський політичний та державний діяч, молодший брат убитого президента Джона Ф. Кеннеді;
  • 1963 – Михайло Петрович Дідик, оперний співак, народний артист України, лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка;
  • 1983 – Михайло Хома, український співак, соліст гурту DZIDZIO;
  • 1989 – Сергій Полунін, український артист балету, постійно запрошений соліст Королівського балету у Лондоні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.