За що YouTube заблокували в восьми країнах світу

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Експерти  розповіли, жителі яких країн тепер не мають доступу до YouTube і в чому причина блокування.

На даний момент таких держав вісім.

  1. Китай . Влада обмежила доступ до ресурсу 24 березня 2009 року після публікації відео, де китайські військові били жителів Тибету і тибетських ченців. До речі, це друга і остаточна блокування – перша ж була 16 жовтня 2007 року, але в березні 2008-го сервіс знову став доступний в країні. При цьому, навіть незважаючи на блокування, у багатьох місцевих ЗМІ є доступ до YouTube, та й деякі жителі Китаю заходять на цей сервіс через VPN.
  2. Еритрея . Заблокували тут YouTube в 2011 році. Є два припущення, чому так сталося. Або через слабку інфраструктури і поганого інтернету на території країни, або через державної цензури.
  1. Іран . Неможливо стало заходити на YouTube в цій країні 3 грудня 2006 року, але після цього ще два рази повертали доступ до нього і знову обмежували. В якості причини називається публікація відео, що порушує моральні і соціальні норми. У 2011 році в Ірані почав працювати аналог цього сервісу – Aparat.
  2. Північна Корея . Через політику місцевої влади в 2016 році жителям обмежили доступ до YouTube. І це при тому, що навіть не всі громадяни країни можуть користуватися інтернет-ресурсами.
  1. Судан . У 2010 році після президентських виборів влада заблокувала Google і YouTube через опублікованого відео з порушеннями на виборчих дільницях. Через деякий час доступ до ресурсів знову з’явився, але 17 вересня 2012 року YouTube знову опинився під забороною через Національної телекомунікаційної корпорації, і в цей раз причиною стала відмова видалити фільм «Невинність мусульман», а пізніше до нього знову відкрили доступ. Крім цього, держава відключало інтернет в 2016 і 2019 роках через протести.
  1. Сирія . Через громадянську війну в 2011 році виявилися заблоковані YouTube, Twitter і Facebook.
  1. Таджикистан . Влада регулярно обмежують доступ до YouTube. Вперше це сталося в 2012 році через появу на цьому сервісі відео з протестів в країні. Також блокували ресурс в 2012, 2013, 2014, 2015 і 2018 роках. Причому іноді – без пояснення причин.
  1. Туркменістан . Причиною блокування YouTube в 2009 році стало розпорядження уряду. Відзначається, що обмежений доступ був «з міркувань безпеки». Крім того, в цій країні не працюють багато популярні сервіси: Facebook, Twitter, Google, «ВКонтакте», WhatsApp.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.