Смартфони і гаджети можуть подорожчати в рази

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вартість смартфонів, ноутбуків і інших гаджетів найближчим часом може зрости на десятки відсотків. Причина все та ж – дефіцит чіпів і комплектуючих, включаючи новий Айфон 13.

Крім цього, Китай, основний світовий постачальник електроніки, зіткнувся з енергетичною кризою. На заводах країни періодично вимикають електрику, що позначається на інтенсивності виробництва та обсяги відвантаження.

Провідний аналітик Mobile Research Group Ельдар Муртазін вважає, що електроніка і гаджети подорожчають при позитивному розкладі на 20-25%, причому в найближчий час. А в наступному році збільшення цін може скласти вже мінімум 35-40%. При негативному ж розвитку ситуації ціни можуть злетіти в 2-3 рази.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За прогнозами Counterpoint Research, глобальний дефіцит чіпів для смартфонів і комплектуючих для електроніки може затягнутися до 2023 року. Криза торкнулася 90% індустрії смартфонів, найбільше вдаривши по Samsung, Oppo і Xiaomi. Найбільш стійкою виявилася Apple.

Дефіцит викликаний низьким рівнем виходу продукції на недавно створених фабриках, на які спираються два найбільші виробники комплектуючих електроніки – Qualcomm і MediaTek.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.