Які вакцини від COVID-19 дають найменше антитіл

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Фахівці з Медичного центру Бет Ісраель служебницю і Університету Північної Кароліни в Чапел-Хіллі порівняли вироблення антитіл і T-клітин у 61 людини. 31 з них отримали вакцину Pfizer, 22 – Moderna, а вісім – Johnson & Johnson. Виміри проводилися починаючи з другої-четвертої тижнів після повної імунізації (отримання єдиною дози Johnson & Johnson або другої дози для мРНК-вакцин) аж до восьмого місяця.

Дослідження показали, що вироблення антитіл у людей, вакцинованих препаратами Pfizer і Moderna, різко падала через півроку після вакцинації. Однак титр антитіл у одержали вакцину Johnson & Johnson залишався стабільним протягом восьми місяців. Стаття вчених з даним дослідженням опублікована в The New England Journal of Medicine.

” Для мРНК-вакцин був характерний високий піковий антитільний відповідь, який різко падав до шостого місяця і чиє падіння тривало до восьмого” , – розповідає директор Центру вірусології та вивчення вакцин Медичного центру Бет Ісраель служебницю Ден Барух. При цьому титр нейтралізуючих антитіл у відповідь на препарат Pfizer був вищим і тривалим. Незважаючи на те, що вироблення антитіл після вакцинації Johnson & Johnson спочатку була відносно низькою, вона все ж залишалася найбільш стабільною протягом всього періоду спостереження.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Однак дослідники уточнюють, що мінімально необхідні для забезпечення захисту від COVID-19 рівні вироблення антитіл ще не визначені. ” Навіть незважаючи на зниження рівня вироблення нейтралізуючих антитіл, стабільний T-клітинну відповідь і робота цих антитіл на восьмому місяці може пояснювати те, чому вакцини продовжують забезпечувати повноцінний захист проти важкого протікання COVID-19″ , – відзначає провідний автор дослідження Ай-Рис Коллиер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.