Перераховано вісім технологічних напрямків, які зміняться через 10 років

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Технології розвиватимуться й надалі. За яким сценарієм і наскільки швидко? Припущення про це зробив користувач vc.ru.

Автор вважає, що протягом як мінімум найближчих 10 років технологічна революція буде представлена вісьмома напрямами. Ці напрямки будуть розвиватися одночасно.

  1. Обчислювальні потужності . Зараз ми спостерігає зростання обчислювальних потужностей в різних напрямках. Наприклад, це смартфони, різні чіпи, датчики та ін. Поступово вони стають все більш децентралізованими (спочатку були централізовані комп’ютери – зараз є “хмара” і ведеться робота над граничними обчисленнями (edge computing)). Протягом 10 років обчислювальні потужності зможуть збільшитися ще в 30 або більше разів, якщо фахівці стануть використовувати квантові обчислення.
  2. Програмне забезпечення . Воно еволюціонує вкрай швидко. Через 10 років програмісти стануть менш затребувані, ніж зараз. Саме ж ПЗ, на думку автора, стане простим зовні і ще більш складним всередині. Крім того, з’явиться можливість програмування без знання мови (low code, no code).
  3. Інтерфейси . Зараз обладнанням можна керувати за допомогою голосу. Незабаром з’явиться можливість робити це і однією думкою. Також через 10 років клавіатуру замінять інтерфейси, здатні зчитувати жести і думки людини.
  1. Алгоритми . Вони стануть згодом тільки ускладнюватися. В результаті обчислювальні потужності, дані, алгоритми допоможуть нам наблизитися до розробки штучного інтелекту, схожого на людське. Крім того, роботи будуть аналізувати медичні знімки і ставити діагнози, а також спілкуватися з клієнтами колл-центру.
  1. Канали зв’язку . Зараз є LTE, 5G, але це ще далеко не все, що може бути. Через 10 років з’являться супутникові проекти, а зв’язок через них стане загальнодоступною у всіх видах транспорту, включаючи літаки і кораблі. Також підключені до мережі ми будемо 24/7. Ще з’явиться 6G.
  1. Робота з даними . Дані будуть все так же і далі збиратися, використовуватися, зберігатися деінде. Це нескінченний процес.
  1. Зберігання даних . У 2031 році виникнуть нові технології зберігання і накопичення даних. Можливо, перестануть використовуватися ОЗУ і ПЗУ або ж ці системи з’являться в промисловій експлуатації.
  1. Бізнес-модель . У підсумку через 10 років в світі буде все більше open source (коли все надається безкоштовно) соціальних і передбачають спільне використання бізнес-моделей. Вони торкнуться таких області, як зв’язок, медицина, їжа. Також практично все буде поділятися на частини, токенізіроваться (тобто конфіденційна інформація буде замінена неконфіденційну еквівалентом), продаватися за допомогою біржових механізмів. Тобто в цілому світ стане ще більш гнучким.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.