Який iPhone купувати в кінці 2021 року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На презентації нової лінійки айфонів ми побачили чотири нові моделі. Заодно Apple прибрала кілька старих, по її версії, пристроїв. Що краще купувати в кінці 2021 року, а що не варто, які ціни на телефони – про все це поговоримо в цьому тексті.

Відразу скажу, що якщо ви читаєте текст не в середині вересня 2021 року, то ціни на пристрої можуть бути іншими, так що врахуйте цей момент.

Найдоступніший айфон: iPhone SE (2020)

У наступному році iPhone SE виповниться два роки, за мірками телефонів це пристойний вік. Якщо чутки вірні, то навесні його оновлять на нову модель. Купувати зараз або почекати – вічне питання.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В мінусах старий дизайн, запозичений у iPhone 8. У плюсах все ще актуальний чіпсет Apple A13 Bionic, як в iPhone 11. При цьому iPhone SE – єдиний телефон Apple з Touch ID. У пандемійной реальності він куди більш зручний, ніж Face ID. Але все ж головне в iPhone SE – це ціна. Це найдоступніший iPhone з поточної лінійки.

Народний вибір: iPhone 11

Один з головних хітів Apple за останні роки залишається затребуваним і популярним незважаючи на очевидні недоліки. Головний аргумент Хейтер – величезні рамки і невисокий дозвіл екрана. Проте телефон продається такими обсягами, що конкурентам на Android залишається тільки заздрити.

Різнобарвні корпусу, округлі обводи корпусу без гострих граней, висока швидкість роботи, відмінна автономність. Плюс захист від води і пилу, відмінну якість запису відео, пристойне фото.

Найкомпактніший: iPhone 12 mini

До недавнього часу титул найменшої і потужного айфона був у iPhone 12 mini. Після виходу iPhone 13 mini він вже не найпотужніший, але як і раніше дуже маленький і легкий.

За сучасними мірками, у телефону незвично маленький екран, тому якщо любите сидіти в інтернеті і строчити повідомлення, то гарненько подумайте, наскільки вам буде комфортно з мініатюрним айфоном. Ще пам’ятаєте, що у iPhone 12 mini не найкраща автономність – привід доплатити за iPhone 12.

Баланс ціни і можливостей: iPhone 12

З усієї лінійки минулого сезону мені більше всіх подобається iPhone 12. Базова модель зручного розміру, довго працює, телефон швидкий і красивий. Тепер ще й ціна на нього знизилася. Якщо купуючи iPhone 11 ви все-таки вибираєте старий устрій, то з iPhone 12 такого відчуття не буде. Матеріали ті ж, що і у iPhone 13, дизайн той же, не рахуючи незначних косметичних змін. А ще OLED-екран, підтримка MagSafe, 5G в кінці кінців.

З урахуванням різниці в ціні між iPhone 12 і 13 залишається вирішити, що важливіше. Якщо любите фотографувати і знімати відео, доплачуйте за свіжий. Якщо хочете просто актуальний дизайн, але не знаєте, чим забити пам’ять телефону, то iPhone 12 буде вірним вибором.

Новий мініатюрний флагман: Phone 13 mini

Ходили чутки, що несподіваний маленький iPhone 12 mini припинить своє існування, але цього не сталося, телефон отримав продовження.

Знахідка для тих, хто любить невеликі пристрої і ностальгує за старими добрими днях, в разі невикористання телефону випирають з кишені. В iPhone 13 mini отримуємо все те ж саме, що і в iPhone 13, тільки в більш компактному корпусі.

Новий еталон: iPhone 13

Новинка сезону відрізняється злегка зміненим дизайном. iPhone 13 відрізняється оновленою колірною палітрою, а камери розташовані по діагоналі.

Щодо iPhone 12 у нього поліпшена автономність, допрацьовані камери, а також подвоєний обсяг пам’яті, новий чіпсет Apple A15 Bionic і навіть підтримка двох eSIM. Вийшло дуже хороша пропозиція по балансу ціни та можливостей з запасом на майбутнє.

Майже топ, але не найдорожчий: iPhone 12 Pro Max

На сайті Apple пропали iPhone 12 Pro і 12 Pro Max. Гірше вони не стали, просто Apple потрібно продавати новинки. Однак торішні флагмани ще кілька місяців будуть продаватися, стежте за знижками і пропозиціями. Якщо вийде знайти той же 12 Pro Max з якої-небудь цікавої акції, буде відмінний варіант. Але тут ключове слово «якщо» – не факт, що ціна сильно опуститься.

Але є ще й «сірий» ринок. Порівнювати ціну з «білим» 13 Pro Max не зовсім коректно, але все одно в перші два-три тижні після старту продажів новинки на ринку кояться дивні речі, так що поки можна допустити такий варіант. В такому випадку різниця виходить дуже пристойною. 

В принципі те ж саме можна сказати і про iPhone 12 Pro щодо 13 Pro. Але 12 Pro, на мій погляд, вийшов дивним телефоном, тому ні хвалити, ні лаяти його я не буду. Аж надто мало в ньому відмінностей від базового iPhone 12, річ на любителя.

Топовий, але не величезний: iPhone 13 Pro

В iPhone 13 Pro отримуємо все ті ж навороти, що і в 13 Pro Max, тільки в корпусі більш зручних розмірів. Якщо iPhone 12 Pro рік тому поступався старшому 12 Pro Max по частині камери, то тепер їх можливості зрівнялися. Якщо не любите лопатисті пристрою, то сміливо вибирайте молодшу модель з зручними розмірами.

Щодо базового iPhone 13 потрібно доплатити 10 000 грн, натомість отримуємо рамку корпусу зі сталі, а не з алюмінію, і новий ніжно-блакитний колір. У екрану більше запас по яскравості, додали функцію ProMotion з підтримкою 120 Гц. Додамо більш продуктивну графіку, поліпшені камери і більш ємний акумулятор.

Максимальний: iPhone 13 Pro Max

Для самих розпещених Apple підготувала iPhone 13 Pro Max з 1 ТБ пам’яті. Ціна, звичайно, з таким обсягом вийшла захмарною, але якщо не уявляєте, чим забити пам’ять телефону, то можна купити найпопулярнішу версію з 256 ГБ або з 512 ГБ.

Якщо в минулому сезоні новітній айфон був темно-синього кольору, то тепер він світло-блакитний. Залишилися і три класичні кольори: темно-сірий, білий і золотистий. Злегка змінилися розміри, телефон став трохи товщі і важче, але це плата за покращене час роботи.

Тепер отримуємо підтримку 120 Гц, зменшену «чубок», поліпшені камери і збільшений запас по продуктивності. Раціональні власники iPhone 12 Pro Max навряд чи побіжать оновлюватися, але емоційні люди звичайно ж перейдуть на новинку.

Ілюстрація: Світлана Чувілёва / Wylsacom Media

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.