Українцям нараховують “зайві” борги за газ: як перевірити заборгованість онлайн

Раніше дізнатися про суму заборгованості за газ можна було тільки в офісі газзбуту або по телефону. Тепер зробити це можна ще й через інтернет. Утім, споживачі все одно не застраховані від появи “загадкових” боргів за газ – вони виникають через проблеми з показаннями лічильників.

Щоб дізнатися про заборгованість за газ, потрібно зайти в особистий кабінет на сайті місцевого постачальника газу або клієнтського сервісу, який об’єднує дані постачальників із різних регіонів (наприклад, РГК або “Нафтогаз”). Найчастіше оформлення доступу в особистий кабінет можливе в дистанційному режимі, але клієнтам деяких газзбутів може знадобитися особистий візит до офісу компанії.

Після того, як ви отримаєте всі дані для доступу, на головній сторінці особистого кабінету відобразиться стан вашого рахунку, включно із заборгованістю. Оплатити послугу можна там же. Причому найчастіше в особистому кабінеті відображаються дані і з оплати газу як товару, і з його доставки.

Звідки береться “зайвий” борг

Варіант № 1

В особистому кабінеті потрібно щомісяця вносити показники лічильника газу. Якщо цього не зробити, споживання газу порахують за нормативом:

  • 3,28 куб. м на людину в місяць за наявності тільки газової плити;
  • 5,39 куб. м – за наявності плити, якщо немає ні централізованого гарячого водопостачання, ні газового водонагрівача;
  • 10,49 куб. м – за наявності газової плити і водонагрівача.

Якщо платіжку в онлайн-кабінеті сформують за цими даними, а ви оплатите тільки фактично спожитий газ, відобразиться неіснуюча заборгованість. Виправити це можна, внісши фактичні показання лічильника в особистому кабінеті. Але варто пам’ятати, що на обробку даних може знадобитися кілька днів.

Варіант № 2

Борг може з’явитися, якщо ви не користувалися газом протягом місяця і з цієї причини внесли в особистий кабінет такі ж показання лічильника, як і місяцем раніше. У такій ситуації система може порахувати, що ви не вносили показання зовсім.

Борг у такому випадку буде того ж розміру, що і в першому прикладі. Але для його усунення вам, найімовірніше, доведеться провести повірку лічильників. У більшості постачальників газу це можна зробити онлайн, але процедура може затягнутися і потребуватиме додаткових звернень до спеціалістів компанії по телефону або в месенджерах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.