Європа вимагає оновлювати ПЗ смартфонів по 7 років

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Влада Німеччини звернулися до Євросоюзу з проханням зобов’язати виробників смартфонів оновлювати ПЗ максимально довго. Про це розповіли в Engadget з посиланням на німецькі ЗМІ.

Відповідно до джерела, Німеччина керується міркуваннями про охорону навколишнього середовища. За словами політиків, чим довше оновлюється смартфон – тим довше він залишається в «юзабельному» стані. А значить, в сміття потраплятиме набагато менше пристроїв, так як замість чергової покупки нового девайса люди продовжать користуватися старими.

Федеральний уряд Німеччини просить Європейський союз встановити нову вимогу для виробників розумної техніки: в обов’язковому порядку випускати для своїх пристроїв оновлення ПЗ протягом семи років. Крім того, в рамках того ж нормативу вендорів можуть зобов’язати проводити запчастини для пристроїв протягом того ж терміну. Відзначимо, що раніше в процесі переговорів Єврокомісія пропонувала період в п’ять років, але Німеччина хоче його збільшити.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Виробники техніки очевидно виступили проти цього проекту. Правозахисна група DigitalEurope (в яку, серед інших, входять Apple, Google і Samsung) хоче законодавчо зафіксувати всього три роки оновлень безпеки (не плутати з повноцінними оновленнями всієї ОС). Крім того, вендори спробують обмежити список запчастин тільки дисплеями і акумуляторами. Вони наполягають на виключенні зі списку обов’язкового виробництва такі компоненти, як камери, динаміки, мікрофони, роз’єми та інші відносно надійні запчастини.

На «поле битви» оновлень ПЗ впевнено тримається тільки Apple – вона стабільно забезпечує свої пристрої повноцінними апдейтами протягом п’яти років. Набагато гірше йдуть справи в таборі Android – навіть найбільші постачальники, на кшталт Samsung і Xiaomi, обмежуються трьома (або менше) роками. Причому повноцінні апдейти приходять тільки протягом одного-двох років, а далі виробники надсилають тільки оновлення безпеки.

Згідно зі статистикою, близько 40% Android-пристроїв у світі працюють на версії 9.0 або старішій. На думку Єврокомісії, така реальність має на увазі швидке старіння гаджетів , а також їх низьку безпеку – адже уразливості, виправлені в більш новому ПЗ, залишаються в старих девайсах до самої їх смерті.

Якщо пропозиція Німеччини буде прийнято Євросоюзом, то всі виробники смартфонів, які продають свої пристрої на території Європи, будуть зобов’язані оновлювати ПО протягом семи років. До слова, це буде ставитися і до Apple, якійдоведеться розширити навіть свою досить лояльну політику оновлень. На даний момент компанія гарантує своїм покупцям 5 років оновлень ПЗ, хоча в окремих випадках надає їх навіть трохи довше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.