Павло Дуров звинуватив Apple і Google в захопленні контролю над цифровим світом

Pavel Durov, Russian entrepreneur who is best known for being the founder of the social networking site VK, and later the Telegram Messenger. Photo: lukomore.org

Останнім часом засновник соціальної мережі ВКонтакте все менше з’являється в пресі. Судячи з усього, йому набридли скандали й марні спроби довести свою позицію. Він все рідше парирує звинувачення в домовленостях з урядом США щодо ключів доступу в Telegram, а російські чиновники раптово забули про необхідність блокування месенджера.

Мало того, можна помітити, як на вищому рівні чиновники й самі використовують Telegram для листування. Скандал зі спробою вивести на ринок власну криптовалюту вірш, адже провернути угоду століття з продажем віртуальних монет на мільярди доларів Павлу не вдалося. Після цього він озлобився на систему, постійно критикуючи сформований лад. Можливо, Дуров в чомусь і правий, але кілька днів тому він видав дійсно велику і пафосну тираду.

Ознайомитися з нею можна тут, ми ж коротко передамо зміст. Перш за все Павло Дуров незадоволений сформованою системою, де корпорації Apple і Google фактично керують світом. Вони відкривають нам доступ тільки до тієї інформації, яка вигідна їм, здійснюючи масштабну цензуру на мільярдах смартфонах по всій планеті. Це спотворює картину світу, приводячи до помилкових висновків про політику і навіть історії, коли підліткам підноситься інше трактування тих чи інших подій. Павло констатує, що сьогодні люди продовжують втрачати волю з кожним днем, а порівнювати ці показники з тим, що було 20 років тому нерозумно, адже з кожного ящика за нами стежать.

Корпорації привчили нас оплачувати покупки за допомогою банківських карток, ось тільки монополісти Visa і Mastercard можуть в будь-який момент виключити зі списку магазин, торгову мережу або будь-який товар. Це робить продавців і покупців залежними від людей, які самі дали собі право вирішувати за все людство. Ну а масовий користувач занадто зайнятий щоб все це помітити. Його атакують неякісні розваги, серіали, ігри та багато іншого, що просто не дозволяє поглянути на світ тверезим поглядом. Павло Дуров не дає прогнозів і не закликає до революції, але вважає, що нам потрібні зміни.

Неясно, що він має на увазі. Якщо контролювати все це почнуть держави, то буде ще гірше. А взагалі ми не можемо не погодитися з думкою Павла, але варто констатувати, що контроль буде тільки посилюватися, а людство втрачати волю з кожним роком. На щастя, більшості не потрібні ніякі свободи, поки доступна місячна підписка на сотні тисяч годин контенту за 10 доларів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.