Новини України та Світу

Що буде, якщо запрацює супутниковий інтернет від Ілона Маска

Share

Компанія обіцяє, що це станеться до вересня 2021 року. Так що ж буде, коли запрацює супутниковий інтернет?

Важливо розуміти, що є три глобальні технології. Є провідний інтернет, інтернет пов’язаний з мобільним зв’язком, а є інтернет супутниковий, пише nv.ua .

Ці технології в різних місцях мають свої переваги. Якість проводового інтернету в великих містах завжди краще – він надійніший, дешевше і має велику пропускну спроможність. У місцевостях із середньою щільністю населення мобільний інтернет, безумовно, має економічні переваги. Встановлюється базова станція і покривається відразу якась умовна площа. Звичайно, не уникнути проблем з покриттям – мобільний інтернет менш надійний.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Супутниковий інтернет хороший для покриття дуже великих територій. Фактично він дає гарантоване покриття всієї планети в ті місця де немає веж стільникового зв’язку. Хоча теж залежить від погоди і може не працювати, наприклад, під час грози або сильного дощу.

Супутниковий інтернет в основному був приватним особам недоступний. Зараз все зміниться. Для запуску роботи компанія Starlink намір розгорнути на навколоземній орбіті 12 000 супутників. На даний момент запущено всього 1800 супутників і система працює в тестовому режимі. У минулому році Ілон Маск заявляв, що тестування Starlink в Європі почнеться в лютому-березні 2021 року. Але на сьогоднішній день Starlink працює тільки в 11 країнах, включаючи США, Канаду і Австралію.

Конкуренція між провайдерами

У найближчому майбутньому супутниковий інтернет не зможе конкурувати з мобільним або проводовим. Супутниковий буде завжди дорожче через обмеження по частотному спектру і складності з радіопередачею. Економічно це невигідно. Це дуже складна і дорога технологія. Зараз його ціна близько $ 100 в місяць. Наприклад, в Європі провідний інтернет коштує близько $ 30-50 на місяць, це в два рази дешевше, ніж супутниковий. Різниця в ціні для України ще більше – у нас хороший якісний провідний інтернет коштує до $ 10. Крім того зараз багато хто користується інтернет-телебаченням – це великий обсяг інформації з функцією Time Shift і його теж дорого передавати через супутник.

Супутниковий інтернет хороший для тих місць, де взагалі немає ніякого зв’язку. Наприклад, ви можете забратися на Говерлу, де немає вежі стільникового зв’язку і відправити звідти фото мамі. Однак для цього доведеться тягнути з собою супутниковий термінал. У віддалених селищах, де немає ніякого зв’язку, він буде працювати добре.

Таким чином питання лежить в площині ціни: провід – дешево і багато, супутник дорожче в 2-5 разів і менше, але зате скрізь і без обмежень.

Протистояння

Глобалізація світового інтернету пов’язана з фільтрацією трафіку. Наприклад, в Китаї зафільтрованних величезна кількість ресурсів, а підключення супутникового інтернету розкриває можливості для отримання нефільтрованого контенту. Умовно кажучи, в країнах, в яких накладено вето на велику кількість інформації тепер можна буде вільно користуватися Google і читати українські медіа. Це новий виток протистояння «фільтр – Антифільтр».

Історія з таким протистоянням завжди приблизно однакова. З винаходом гармат фортеці перестали будувати не тому що неможливо побудувати стіну, яку не пробиває гармата. А тому що побудувати стіну в тисячу разів дорожче, ніж побудувати гармату. Та ж історія з фільтрацією в інтернеті. Вводити обмеження – стратегія спочатку економічно програшна – можна витратити багато грошей, але перемогти в цій війні не можна.

Наприклад, Китай вкладає $ 30 мільярдів у будівництво системи фільтрації, а потім хтось винаходить штуковину в десять разів дешевше, щоб все зламати. Тому державам, які хочуть обмежувати контент, доведеться дуже сильно вкладатися в ці розробки. Поки Китай намагається регулювати інтернет наземний, а тут ще таке безталання з космосу – інтернет від Ілона Маска.

Інші країни вже неодноразово напівофіційно висловлювали невдоволення проектом Starlink, вважаючи його порушенням свого суверенітету. Це нагадує війну СРСР з «Голосом Америки», коли боротьба з іноземним мовленням на території Союзу велася за допомогою глушилок. Інформаційну війну можна виграти тільки в інформаційному полі. Технології тут можуть грати тільки допоміжну роль

Конкуренція в космосі

Разом з тим, проекти, подібні Starlink, будуть з’являтися і в майбутньому, і в інших країнах. Про аналогічні проекти вже заявляють цілий ряд компаній.

Як би там не було, супутниковий інтернет від Ілона Маска – це прогрес, а прогрес, як відомо, зупинити не можна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Власники нових iPad Pro скаржаться на дисплеї

    Сервіс мікроблогів X і Reddit отримали безліч повідомлень від перших користувачів нового iPad Pro M4,…

    19.05.2024

    Нова версія Mac Studio для Mac Pro буде доступна не раніше середини 2025 року

    За словами Марка Гурмана з Bloomberg, Apple не буде оновлювати Mac Studio і Mac Pro…

    19.05.2024

    Новий складаний смартфон Motorola отримає безліч змін

    Вже з'явилося багато інформації про складний смартфон Motorola, який вийде цього року. Інший Інсайдер, Судханшу…

    19.05.2024

    Розробники браузерів для iOS зіткнулися з обмеженнями з боку Apple

    Apple почала виконувати розпорядження Європейського Союзу про відкриття доступу до своїх продуктів для сторонніх розробників.…

    19.05.2024

    Android-смартфони будуть працювати від акумулятора значно довше

    Кожна нова версія ОС Android пропонує безліч нових цікавих функцій, які найбільш активно рекламуються. Є…

    19.05.2024

    Через штучний інтелект люди залишаються без роботи

    Кнесет (парламент Ізраїлю - ред.).Дані представлені у зв'язку зі все більш активним використанням комп'ютеризації та…

    19.05.2024