Новини України та Світу

“Податок на Google”: як це відобразиться на українцях

Share

Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає стягнення податку на додану вартість (ПДВ) в розмірі 20% з послуг, що їх надають українцям незареєстровані в Україні міжнародні інтернет- і технологічні гіганти, серед яких Apple, Google, Microsoft, Netflix та інші. Ця ініціатива отримала назву “податок на Google”.

Закон передбачає, що незареєстровані в Україні технологічні гіганти, які після вступу в дію закону (ключові норми набувають чинності з 1 січня 2022 року) будуть зареєстровані як платники податків, змушені будуть платити податок за ті електронні послуги, які надають фізичним особам і фізособам-підприємцям.

Головне питання у споживачів: на кого ж фактично ляже 20-відсотковий податок на додану вартість?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Формальна, прописана у законодавстві відповідь уже є – на компанію. Але те, що не все так просто, визнають самі законодавці.

“Хто є фактичним платником податків або на кого перекладається це, залежить не від конструкції податку, не від наміру законодавця, а залежить від конкретної кон’юнктури на ринку. Якщо мій товар не має попиту, я беру цей податок на себе, якщо має – я перекладаю на споживача”, – сказав голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Разом із тим міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко наголошує, що податкові зміни жодним чином не торкнуться простих українських інтернет-споживачів, адже податкове навантаження ляже саме на плечі компаній.

Самі ж технологічні гіганти не поспішають коментувати прийняті податкові зміни, а також можливий вплив на споживачів.

Експерт аналітичного центру “Інститут законодавчих ідей” Тарас Рябченко наголосив, що основні податкові зміни набирають чинності з 1 січня 2022 року, і саме тоді варто споживачам очікувати зростання цін на послуги.

“Оскільки це непрямий податок, то варто очікувати, що з 1 січня 2022 року для користувачів таких послуг їх вартість зросте на 20 відсотків… Користувачі змушені будуть обирати – або сплачувати додатково 20 відсотків, або тимчасово відмовитися від підписок на той же Netflix”, – сказав він.

Окрім потенційного росту вартості, експерти відзначають складність імплементації самого законопроекту. Зокрема, керуючий партнер українського комунікаційного агентства PlusOne Максим Саваневський заявив, що податкові зміни просто не запрацюють в Україні.

“Введення 20-відсоткового податку – це просто нереальна історія. Воно не буде працювати в тому вигляді, якому є. І це призведе до того, що цього ніхто не буде виконувати. Фактично у Європі будуть створюватися компанії, які будуть приймати платежі від українських компаній і будуть виступати фактично посередниками між українськими компаніями і IT-гігантами”, – сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Google
  • Останні записи

    У iOS 18 можна буде запускати програми голосом, причому без участі Siri

    Однією з найцікавіших функцій iOS 18, яку Apple анонсувала сьогодні, стане можливість запуску додатків або…

    15.05.2024

    Помилка в iOS 17.5 призводить до появи старих видалених фотографій

    На Reddit почали з'являтись повідомлення про те, що в останньому оновленні iOS 17.5 з'явилася помилка,…

    15.05.2024

    Як менше користуватися смартфоном: у вчених є відповідь

    Дослідження університету Мічігану показує, що утруднення функцій прокручування і натискання на екрані телефону на 16%…

    15.05.2024

    Чому Apple та Samsung не поспішають впроваджувати швидку зарядку

    У світі технологій, що постійно розвивається, для смартфонів дебати навколо швидкої зарядки посіли центральне місце,…

    15.05.2024

    Windows 11 запише всі дії користувача

    Операційна система Windows 11 тепер записуватиме всі дії користувача. Нову функцію додали в налаштування у…

    15.05.2024

    Xiaomi випустила пилосос із підсвічуванням

    Xiaomi представила у Китаї новий бездротовий пилосос. Mijia Wireless Vacuum Cleaner 2 Dust Display Edition…

    15.05.2024