В Україні подорожчає інтернет: названо цифри і терміни

Як стверджують експерти, зростання вартості кабелів може викликати подорожчання інтернету для всіх українців. Коли ж саме він подорожчає і яку суму українці тепер будуть платити за інтернет? Давайте розбиратися.

Цифри і терміни: подорожчання інтернету

Відповідно до недавнього рішення уряду, всі без винятку іноземні виробники і дистриб’ютори продукції повинні будуть додатково оплачувати двадцять три з половиною відсотка від вартості продукції. Про це повідомила прес-служба Міністерства цифрової трансформації. У відомстві, втім, попереджають: це протекціоністське рішення значно сповільнить покриття всієї території нашої країни високошвидкісним інтернетом.

Також серед можливих ризиків був названий дефіцит кабелів, можливість появи на ринку монополій, подорожчання товарів, зростання вартості високошвидкісного інтернету і збільшення навантаження на державний бюджет.

“Введення мита може призвести до зменшення темпів розгортання мережі як фіксованого, так і мобільного інтернету. Український ринок кабельної продукції може стати менш конкурентним, адже нацвиробники … можуть перетворитися в монополістів”, – зазначив заступник міністра цифрової трансформації Олександр Шелест.

Як раніше повідомляли експерти, на даний момент вітчизняні виробники випускають дуже мало кабелів і тому подібної продукції. Це може викликати зменшення швидкості розвитку інтернету.

Інтернет може найближчим часом – не менше ніж до кінця третього кварталу поточного року – подорожчати на двадцять-тридцять відсотків, якщо уряд не вживе заходів, стверджують експерти. Міністерство економіки, втім, поспішає заспокоїти українців, стверджуючи, що ситуація на ринку під контролем. Відзначимо, що рішення про підвищення розмірів мита на ввезення іноземними компаніями кабелів, в тому числі волоконно-оптичних, прийняте Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі, не є безстроковим. Його термін дії складе три роки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.