Українцям відкриють доступ до даних компаній через «Дію»

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 835, українцям буде доступно більше 1000 наборів відкритих даних.

Про це повідомляється на сайті Міністерства цифровий трансформації України.

Відзначається, що завдяки постанові кожен громадянин зможе ознайомитися з реальним фінансовим станом усіх компаній, а також з сумами сплати податків до бюджету України.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

«Серед нових наборів даних, які стали обов’язковими до публікації: Фінансова звітність компаній, відомості Державного земельного кадастру, База даних по обов’язковому страхуванню цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів. А найпопулярніший на Єдиному державному веб-порталі набір даних – відомості про транспортні засоби та їх власників – буде доповнений полем з VIN-номерами », – йдеться в повідомленні.

Крім того, документ передбачає запуск вже цієї весни порталу «Дія. Відкриті дані ».

«Постанова закріплює принципи Міжнародної хартії відкритих даних, зокрема принцип” відкритості за замовчуванням “. А також вводиться поняття «інформаційного аудиту», – повідомили в Мінціфри.

Відзначається, що це означає, що розпорядники інформації будуть зобов’язані мінімум раз на рік проводити інформаційний аудит і публікувати його результати на порталі.

Це, підкреслюють в міністерстві, дозволить побудувати в Україні якісну систему управління даними.

«Мета Мінціфри – щоб за три роки Україна увійшла в топ-3 країн, які є лідерами в сфері відкритих даних», – підкреслюється в повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.