Шахраї придумали ще один спосіб виманювати гроші

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В Україні серед шахраїв набирає обертів ще одна схема обману, пов’язана з iPhone. Зловмисники, користуючись довірливістю українців, які через інтернет продають свої гаджети, примудряються заблокувати їх пристрої і вимагають викуп.

Попросили ввести чужі дані

Про такий випадок в Facebook повідомила користувач Інна Чижевська. Дівчина продавала iPhone X через відомий сайт безкоштовних оголошень. На неї вийшла “покупниця”, поцікавилася ціною. А потім розповіла історію, що колись мала такий гаджет, тільки 7-ї моделі. Але реєструвала його в Польщі і потім розбила.

Мовляв, ось біда, тепер її обліковий запис від того телефону підходить не до всіх моделей . “Просто у чоловіка на пристрої XS вона працює, а на інших телефонах крутить завантаження і не заходить”, – поскаржилася шахрайка.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

І попросила перевірити, завантажиться чи її обліковий запис на пристрої Інни. Якщо так, то вона нібито готова тут же купити iPhone. Для цього зловмисниця надіслала свій пароль і id-адреса.

Інна, нічого не підозрюючи, ввела чужі дані на своєму телефоні . І на прохання “покупниці” навіть відправила їй фото, мовляв, все в порядку. Але яке ж було здивування дівчини, коли тон співрозмовниці відразу змінився.

“Загалом дивіться, ми змінили пароль від iCloud . Якщо ви не викупите пароль, то пристрій буде заблоковано і стане шматком пластика”, – повідомили дівчині. І назвали суму викупу – 1050 грн . Це 10% від ціни, яку хотіла отримати Інна за свій телефон.

Як залишити шахраїв ні з чим

Пізніше Інна повідомила, що їй вдалося вирішити проблему без оплати викупу. Це можливо в тому випадку, якщо телефон купували офіційно і на нього є необхідні документи. Потрібно написати на сайт підтримки Apple , звідти вам зателефонують. Потім за вказаною ними адресою відправити IMEI і копію чека . Звідти вам надішлють посилання, через яку ви зможете перезавантажити весь телефон.

Керівник громадської організації “Український кіберальянс” Артем Карпінський каже, що така ситуація – це класичний розлучення, хоча він вперше про це чує.

“Справа в тому, що пристрій Apple намертво прив’язується до ідентифікатора користувача, той самий iCloud. Це зроблено для багатьох речей – відстеження телефону, безпеки даних або синхронізації, блокування телефону при його втраті. Наприклад, в разі крадіжки телефону ви зможете увійти в iCloud, поставити позначку що він загублений, і подальші маніпуляції з ним будуть марні “, – говорить Карпінський .

Він зазначає, що якщо хтось просить вас ввести в телефон чужий iCloud, то це означає, що ви фактично віддаєте свій пристрій в чуже управління .

“Аж до того, що стороння людина зможе поставити позначку, що ваш телефон вкрадений. І навіть якщо ви отримаєте пароль від шахрая, то все одно ви не зможете скористатися своїм телефоном. Хіба що віднести його на радіоринок і продати на запчастини”, – говорить Карпінський.

Він радить ні в якому разі не погоджуватися на такі пропозиції. “Коли ви продаєте телефон, то тільки після того як отримаєте гроші особисто при покупці виходите зі свого iCloud, скидаєте все до заводських налаштувань і передаєте гаджет покупцеві”, – говорить Карпінський.

Які ще схеми використовують зловмисники

  • Представляються вашим другом в соцмережі.

Для цього вони створюють фейковий сторінку вашого знайомого, який не так часто заходить в соцмережу. А потім розповідають історію, що вкрали телефон і потрібно терміново через ваш iCloud зайти в аккаунт загубленого пристрою і там все заблокувати. Як тільки ви піддалися на вмовляння, тон змінюється і шахраї пропонують викупити пароль.

  • Дзвонять і представляються співробітниками фірми Apple.

Вони вимагають у користувача ввести дані чужого акаунта в якості тесту. Якщо власник піддався, то він також потрапляє в залежність від здирників. На екрані телефону з’явиться повідомлення, де вказується куди потрібно перерахувати гроші за розблокування.

Частенько на такий прийом попадаються діти або підлітки, оскільки вони більш довірливі. Карпінський зазначає, що Apple ніколи не телефонує і не просить щось перевірити .

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.