Експерти розповіли про новий вид шахрайства в Telegram

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Телефонне шахрайство існує не перший рік, але з розвитком технологій зловмисники перестали обмежуватися звичайної голосовим зв’язком. Новий бот для месенджера Telegram, що з’явився в інтернеті, потенційно може значно ускладнити користувачам можливість розпізнати недобросовісні вхідні дзвінки.

Новий платний бот дозволяє шахраям підміняти номера вихідних дзвінків і змінювати голос під час розмови. Таким чином, ідентифікувати абонента через месенджер стає складніше, а схеми обману використовуються все ті ж, що і при звичайних дзвінках. За словами заступника керівника центру реагування на інциденти інформаційної безпеки Group-IB Ярослава Каргалева, дзвонить може видати себе за родича, друга або роботодавця жертви.

З іншого боку, сервісами підміни номера користуються не тільки шахраї. Попит на таку послугу в 2020 році виріс і серед звичайних громадян, і у легального бізнесу. В першу чергу така необхідність виникла на тлі високої популярності онлайн-замовлень. Так, заміна номера дозволяє убезпечити клієнтів і співробітників компанії від небажаних дзвінків після надання послуги. При цьому на думку технічного директора Trend Micro в Росії і СНД Михайла Кондрашина, найбільшої шкоди завдають професійні телефонні шахраї, яким такі послуги не потрібні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Експерти також відзначають, що співпраця розробників бота з правоохоронними органами може допомогти в затриманні зловмисників, оскільки творці додатка здатні фіксувати реальні телефонні номери всіх учасників розмови.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.