Депутати запропонували створити базу даних з ДНК українців

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

26 жовтня 2020 у Верховній Раді України був зареєстрований досить цікавий законопроект під номером 4265 за авторством групи депутатів СН, метою якого є створення бази даних, у якій будуть зібрані ДНК українців. Згідно з інформацією, вказаною у пояснювальній записці, метою цієї ініціативи є регуляція процесів створення та функціонування системи обліку геномних даних. 

Ціль проекту зрозуміла – покращення роботи правоохоронних органів, оскільки ця база дозволить краще розкривати злочини та попереджувати їх. У обов’язковому порядку збирати дані у цю базу планують додавати людей, яких притягували до кримінальної відповідальності за умисні злочини проти життя, здоров’я, статевої свободи та тих, яким вибрали міру покарання, людей, які посягали на життя та здоров’я інших людей та отримали вимушені медичні міри, та люди, які отримали судимість за вищеназвані злочини. 

Також законопроектом передбачене обов’язкове внесення в базу даних ДНК неопізнаних тіл та близьких родичів людей, які зникли безвісти. Також це буде в обов’язковому порядку стосуватися силовиків, працівників правоохоронних органів, військовослужбовців і т.д. Військовослужбовцям слід буде здавати зразки раз на 8 років. Ця можливість буде доступна й іншим категоріям громадян, але за додаткову плату, розмір якої поки не відомий. Орієнтовна вартість бази даних ДНК складає 276 мільйонів гривень. 

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.