NASA запустила конкурс на ідею кращого туалету для Місяця

NASA запустила конкурс на ідею кращого туалету для Місяця
фото: NASA

Коли астронавти прибудуть на Місяць, їм знадобляться місця для закриття базових потреб. Щоб створити кращу вбиральню в Сонячній системі, NASA оголосила конкурс Lunar Loo Challenge, щоб зібрати пропозиції по розробці туалету, який буде легко використовувати на поверхні супутника Землі.

Lunar Loo Challenge пройде в рамках програми «Артеміда», спрямованої на організацію повторного польоту людини на Місяць до 2024 року. Планується, що екіпаж космічного корабля спочатку досягне орбіти Місяця і тільки потім спуститься на її поверхню. Тому туалет повинен бути універсальним: підходити для умов невагомості і 1/6 від земної гравітації на самому супутнику.

«Ми хочемо побачити, які існують невідомі, і використовувати силу мас, щоб знайти вчених, які дотримуються різних поглядів», – говорить Майк Інтербартоло, менеджер по проєкту Lunar Loo Challenge, який працює над новим місячним посадковим модулем.

Для мотивації NASA організувала призовий фонд в $ 35 000 (близько 934 530 гривень) і тур по Космічному центру ім. Ліндона Джонсона.

Для порівняння: у членів екіпажу «Аполлона-11», які вперше ступили на Місяць, не було окремої вбиральні. Астронавтам доводилося використовувати трубки з контейнером і пластикові пакети.

«Це не те, як нам хотілося б повернутися на Місяць більш ніж 50 років по тому», – підкреслив Інтербартоло.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.