YouTube звинувачують у поширенні віри в плоску Землю

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Земля плоска. Про це останні кілька років твердить все більша кількість людей, наводячи часом настільки забавні доводи, що цим питанням впору займатися психологам.

Так чи інакше, так званих “плоскоземельників” дійсно досить багато. У минулому році шум на цю тему почав стихати, так що можна сподіватися, що в 2019 році тема благополучно помре.

Як повідомляє джерело, дослідники знайшли першоджерело “всіх бід”, через яке в XXI столітті стали можливі такі розмови. Ним виявився YouTube. Причому не в тому сенсі, що інформацію про плоску Землю черпають в основному звідти.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дослідники побували на найбільших у світі конференціях, присвячених питанню плоскої Землі (так, такі є), в 2017 і 2018 році, опитавши ряд учасників. Якщо точніше, опитаних було 30 осіб. 29 осіб зізналися, що буквально пару років тому зовсім не вважали Землю плоскою, але змінили свою думку, наткнувшись на ролики в YouTube. А натрапили вони на них тому, що сервіс показав їх в якості рекомендованих, так як ці люди раніше дивилися ролики про висадку на Місяць, катастрофу 9 вересня в США і про інші конспірологічні теорії.

Тридцятий чоловік почав вірити в плоску Землю після того, як йому про це розповіли родичі, які подивились ролики на YouTube. Таким чином, фактично сам відеосервіс підштовхує людей, схильних вірити подібного роду інформації, до формування помилок.

Втім, минулого місяця YouTube як раз вніс зміни в свою політику, що стосується «прикордонного» контенту, який безпосередньо правил сервісу не порушує, але вводить людей в оману.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.