Apple і Google потрапили в скандал через додаток, що дозволяє чоловікам Саудівської Аравії контролювати жінок

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Не секрет, що в Саудівській Аравії у жінок прав значно менше, ніж у чоловіків. Досить сказати, що у кожної жінки в цій країні зобов’язаний бути чоловік-опікун, який багато чого вирішує за неї і має право багато заборонити.

Нещодавно в ЗМІ з’явилася стаття, в якій автор розповів про програму Absher, що дає доступ до однойменної бази даних. Додаток, наприклад, дозволяє чоловікам Саудівської Аравії віддалено заборонити жінкам подорожувати або ж просто вказати, куди жінка може йти, а куди ні. Є і система, що сповіщає чоловіка про те, що жінка, для якої він є опікуном, використовувала свій паспорт для реєстрації в аеропорту і так далі.

Система працює вже досить давно, і писали про неї чимало, але цього разу ситуація переросла в невеликий скандал не через саму систему, а через додаток Absher, який доступен як для Android, так і для iOS. Зокрема, сенатор з Орегона офіційно звернувся до Apple і Google з закликом видалити додаток, щоб припинити «огидний нагляд і контроль над жінками».

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Перший час компанії зберігали мовчання, проте сьогодні дав свою відповідь Тім Кук. Він заявив, що не знав про існування такого додатка і його особливості. Він пообіцяв розібратися в ситуації. На даний момент додаток присутній як App Store, так і в Play Store, однак, враховуючи галас, найближчим часом його цілком можуть видалити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.