Експерти дали поради що потрібно робити, якщо завис комп’ютер

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Іноді в процесі роботи комп’ютерної техніки пристрій гальмує або зависає. Що ж робити? Спочатку потрібно розібратися з причинами неполадок.

Причини

Перш за все необхідно розуміти, що ні один пристрій, жодна програма не є досконалою. При функціонуванні техніки можуть з’являтися помилки. І це природно. Крім цього, крім ОС на комп’ютер встановлюється ряд додаткових програм, що в деяких випадках призводить до збою програмного забезпечення.

Будь-який комп’ютер має певні характеристики по проведенню обробки даних, що має безпосередній вплив на тривалість обробки відкритих програм. У деяких випадках комп’ютер просто не може впоратися з величезним потоком даних, через що техніка гальмує і висне.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Під час функціонування пристрою, особливо в результаті видалення різноманітних програм, відбувається скупчення сміття, що робить негативний вплив на роботу техніки. В процесі інтенсивного використання пристрою відбувається фрагментація файлів через якийсь час, що також уповільнює функціонування техніки. Нерідко пристрій засмічують віруси, що виражається у вигляді гальмування комп’ютера, або його блокування. Є також і інші причини, через які висне пристрій. Але вони зустрічаються не часто.

Дії

Найбільш простий спосіб – вимкнення пристрою. Однак подібне рішення, незалежно від його простоти, слід використовувати лише в крайніх випадках. Якщо в процесі функціонування техніки вимкнути примусово, то це найчастіше тягне за собою втрату незбережених даних програм, запущених в даний час. Також може виникнути збій у функціонуванні ОС, в результаті чого необхідно буде повністю перевстановити систему.

З цієї причини в першу чергу слід зробити три кроки:

  • запастися терпінням;
  • провести закриття «важких» програм;
  • здійснити запуск диспетчера завдань (одночасне натискання CTRL-ALT-DEL або CTRL-SHIFT-ESC).

У Диспетчері в “Застосунках” необхідно відзначити програму, яка відповідає за відповідні дії, і натиснути клавішу “завершення завдання”. Після закінчення завершення роботи завислого програмного забезпечення воно буде видалено з переліку функціонуючих програм. Однак трапляється, що після натискання клавіші зняття завдання програма закривається не відразу. В даному випадку потрібно почекати хоча б дві хвилини і знову повторити дії.

Коли відключення не допомагає, то в диспетчері слід вибрати “Завершення роботи”, щоб пристрій завершив всі дії і відключився. Потім його можна знову включити. Якщо і це не допомагає, то потрібно вдаватися до крайніх заходів – вимкнути комп’ютер кнопкою включення / вимикання або клавішею перезавантаження.

Певні віруси ускладнюють функціонування комп’ютера. З цієї причини слід час від часу здійснювати сканування пристрій на наявність шкідливих програм. В даному випадку допомагають спеціальні утиліти і антивірусні бази.

Необхідно також періодично проводити очищення техніки від пилу. Забруднення в середині системного блоку заважають охолоджуватися елементам пристрою, в результаті чого виникають паразитні струми між платами при значних показниках вологості в кімнаті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.