Інтернет

“Зараження”: як фільм 2011 року передбачив епідемію коронавіруса

Share

Фільм “Зараження” (Contagion) який вийшов на екрани в 2011 році  так і не став блокбастером.

Незважаючи на зоряний акторський склад (у фільмі зіграли Метт Деймон, Джуд Лоу, Гвінет Пелтроу, Кейт Уінслет), картина за касовими зборами зайняла в той рік лише 61-е місце в світі.

Однак зараз картина виявилася в списку найбільш скачуваних фільмів в iTunes Store в США, а в Google число пошукових запитів, що містять назву фільму, б’є всі рекорди.

Якщо в грудні, коли ми вперше почули про появу нового коронавірсуа в Китаї, за даними студії Warner Bros, фільм займав лише 270 сходинку в їх каталозі популярності, то вже через три місяці “Зараження” займає лідируюче місце.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

І все це – завдяки коронавірусу і дивовижній схожості сюжету фільму десятирічної давності з подіями, що розвиваються в реальному житті.

Життя, що повторює кіно

У фільмі ділова жінка, яку відіграє Гвінет Пелтроу, гине від загадкового і смертельного вірусу, що викликав паніку в усьому світі, яким вона заразилася в Китаї.

Зв’язок з Китаєм – лише одна з багатьох паралелей між фільмом і реальністю, і саме тому глядачі в останні час з величезним інтересом кинулися переглядати це кіно.

Підігріла інтерес до фільму і сама Гвінет Пелтроу, опублікувавши в “Інстаграмі” своє фото в масці під час трансатлантичного перельоту 26 лютого.

“Я вже була в цьому фільмі, – написала актриса, у якої майже 7 млн ​​передплатників, – так що зберігайте спокій, утримайтеся від рукостискань, частіше мийте руки”.

Знайдіть різницю

Справді, паралелі з реальність в цьому фільмі вражають.

Героїня, яку відіграє Пелтроу, через рукостискання заражається вірусом MEV-1 в Гонконзі від шеф-кухаря, який приготував свинину, а злощасна свиня, в свою чергу, була інфікована кажаном.

Жінка повертається додому в США, хворіє і незабаром помирає. Помирає і її син, зате чоловік, якого грає Метт Деймон, виявляється стійкий до цієї інфекції.

У реальності, як вважають експерти, зараження в Ухані почалося після того, як в грудні вірус подолав міжвидовий бар’єр і передався від тварини людині.

І дуже велика ймовірність того, що, як і в випадку з епідемією SARS 2002-2003 років, першоджерелом вірусу були кажани, а потім через інших тварин-посередників він перейшов до людини.

У фільмі таким тваринам стала свиня, однак експерти ВООЗ пов’язують епідемію з ринками дичини в Ухані.

Як і справжній штам коронавируса Covid-19, вигаданий вірус поширюється при близькому контакті людей або дотику до заражених поверхонь.

Все як в дійсності

І кіношна, і справжня хвороба зачіпають дихальні шляхи, проте MEV-1 – це мутація реально існуючого вірусу Nipah, який належить до іншого сімейства, ніж Covid-19.

І нинішній спалах куди менш смертельний, ніж екранний. У фільмі герої часто згадують рівень смертності в 25%, в той час як смертність від Covid-19, за даними ВООЗ, коливається в межах 3,4%. Але і тут все не так, наприклад в Італій смертність на рівні 50%.

У фільмі MEV-1 за місяць вбиває 26 млн людей у ​​всьому світі. Число жертв коронавsруса за три місяці з початку спалаху в Китаї ще не досягло і 6 тис. xоловік.

Поки що порівнянної за масштабом з кіношної епідемією залишається тільки Іспанка, яка в 1918-20 роки забрала понад 50 млн життів.

Ізоляція

Коли у фільмі відбувається спалах вірусу, співробітники Служби санітарно-епідеміологічної розвідки (така служба реально існує) отримують завдання виявити і ізолювати заражених.

По ходу дії весь Чикаго виявляється в карантинній зоні, що дуже нагадує реальний розвиток подій в Китаї, де цілі міста були закриті на карантин.

У спробі подолати спалах коронавірса по цьому ж шляху пішла і Італія і інші країни Європи.

Страх і ефект доміно

Сплеск інтересу до фільму “Зараження” сильно здивував автора сценарію Скотта Бернса.

В інтерв’ю журналу Fortune він підтвердив, що творці фільму ставили перед собою завдання показати, наскільки сучасне суспільство не підготовлено до такого роду епідемій.

“Подібність між “зараженням”і коронавірусом незначне, випадково і насправді не так важливо, – заявив Бернс. – Куди важливіше і точніше виявилася громадська реакція, поширення страху і ефект доміно”.

Ймовірно, Бернс в першу чергу мав на увазі одного з героїв фільму, блогера Алана Крумвьеда, захопленого конспірологічними теоріями.

Крумвьед, якого зіграв Джуд Лоу, поширює необґрунтовані чутки про вірус і рекламує лікування, яке насправді не допомагає.

В реальності гігант роздрібного продажу Amazon недавно оголосив, що заблокував понад мільйон угод, оскільки продавці помилково стверджували, що їх товар здатний запобігти зараженню або вилікувати від Covid-19.

Відомий американський телеевангеліст Джим Баккер на цьому тижні також нарвався на проблеми з владою штату Нью-Йорк після того, як став рекламувати тонік з сріблом в якості ліків від вірусу.

Спалах коронавіруса викликала також потік фальшивих новин і чуток про те, що це вірус був нібито розроблений як біологічна зброя.

Навіть сценарист Бернс опинився в центрі однієї з конспірологічних теорій.

В інтерв’ю New York Times він розповів, що в соціальних мережах його звинувачують в тому, що він складається в секретній організації, яка керує світом.

“Найбільше мене в цьому вразило те, як поширення дезінформації може стати таким же широким і небезпечним вірусом”, – зізнався він.

Наукова достовірність

Сплеск інтересу до фільму “Зараження” частково можна пояснити тим, що Бернс постарався додати фільму максимальну наукову достовірність.

Працюючи над сценарієм, він консультувався у провідних вірусологів та епідеміологів, включаючи експертів ВООЗ.

І вони не на жарт його налякали.

“Коли я говорив з фахівцями, всі вони підкреслювали, що епідемія – це не питання “якщо”, це питання “коли”, – зізнався Бернс.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: фільм
  • Останні записи

    Що потрібно знати під час створення пароля для свого облікового запису

    Кіберполіція рекомендує дотримуватися цих порад під час створення пароля та використання облікового запису. Для створення…

    19.05.2024

    У “Vodafone” відповіли абонентам, чому може зникнути Інтернет

    Скарги на Vodafone почали надходити після введення графіків відключення електроенергії по всій Україні. "Тут знову…

    19.05.2024

    Названо 10 найпоширеніших помилок при зарядці смартфона

    У сучасному світі смартфон став нашим незамінним помічником. Ми використовуємо його для дзвінків, спілкування, роботи,…

    19.05.2024

    Все дуже серйозно. OpenAI посилює захист конфіденційності

    В останньому матеріалі видання Vox з'явилася інформація про те, що компанія OpenAI, відома своїми розробками в галузі…

    18.05.2024

    Відомо, що Apple не розповіла про новий iPad Pro

    На початку цього року купив новий MacBook Air. Це була 13-дюймова модель початкового рівня із…

    18.05.2024

    Microsoft випустить нову консоль Xbox у 2026 році

    Інсайдер під ніком TheGhostofHope, посилаючись на кілька "надійних джерел", розповів про плани Microsoft з випуску…

    18.05.2024