MWC скасовано через коронавірус. Що буде дальше?

MWC скасовано через коронавірус. Що буде дальше?

GSMA заявили про скасування виставки MWC 2020, яка щорічно проходила у Барселоні, Іспанія, через загрозу, пов’язану з бушуванням коронавіруса. І справді, це здається цілком логічним, враховучи, що очікувалась дуже значна кількість компаній та відвідувачів з Китаю, а також багато компаній одна за одною відмовлялись від участі у виставці. Це принесло величезні збитки GSMA, бо страхування не покрило цей випадок, який сама компанія GSMA пояснювала саме як загрозу коронавіруса. Насправді мені не дуже зрозуміло, чому ріішення страхової компанії було саме таким, бо спалах коронавірусу в Європі – це явно достатня причина для скасування виставки. І так, загроза була справді дуже велика, бо GSMA перед скасуванням виставки виставили умови для відвідувачів виставки – всі вони повинні були підтвердити, що протягом двох тижнів не були на території Китаю, але, навіть незважаючи на це, GSMA вирішили, що навіть такі жорсті запобіжні заходи не можуть захистити відвідувачів на 100% та скасували виставку. Тому так, загроза справді була, причому досить серйозна.

Це, очевидно, влетіло GSMA в копієчку, причому суттєво. Збитки оцінюються в десятки мільйонів доларів, і це дивно, адже це найбільша виставка мобільної електроніки в принципі, і на ній планувалась величезна кількість заходів від світових брендів. Скасування виставки і непокриття збитків страховою компанією поклало всі фінансові витрати на плечі GSMA. Це вже може стати непосильною ношею для компанії, що може обернутись зникненням виставки MWC в принципі. Так, і такий варіант цілком можливий, навіть якщо в 2021 вже не буде ніяких загроз, пов’язаних з коронавірусом чи ще чимось, бо GSMA може банально збанкротувати, не осиливши фінансові проблеми.

Також це стало проблемою для тисяч потенційних відвідувачів виставки MWC 2020, які також потерплять фінансові збитки у зв’язку з броюванням білетів та номерів у готелях, а Барселона – далеко не дешеве місто в цьому плані, тому збитки для багатьох відвідувачів також будуть досить суттєвими, мова тут може йти і про тисячі доларів для однієї людини.

Для звичайних користувачів смартфонів скасування виставки не буде великою втратою, адже всі компанії, які збирались бути присутніми на виставці, анонсують свої продукти якимось іншим способом. Наприклад, Huawei вже анонсувала свою віртуальну прес-конференцію, яка повинна пройти в Барселоні 24-го лютого. По суті, не буде змоги побачити всі новинки в один час і в одному місці, що неприємно, але слід розуміти, що ті продукти, які компанії хотіли привезти на MWC 2020, нікуди не дінуться і їх все одно рано чи пізно анонсують.

Для індустрії це, безумовно, дуже сумна новина. MWC – один з найважливіших заходів у світі мобільних девайсів кожного року, і те, що він може припинити своє існування, погано для всієї індустрії. MWC була як платформою для демонстрації розробок багатьох компаній, так і місцем, де можна з головою окунутися в мобільну індустрію навіть людям, які не працюють в ній. Це було причиною для конкуренції компаній, які намагались показати свої найкращі досягнення так, щоб перевершити успіх конкурентів, а тепер цей стимул не такий явний через відсутність платформи, на якій конкуренція була пряма і безпосередня і на якій конкуруючі девайси та технології стикались між собою “лоб у лоб”.

Це не єдині проблеми, які коронавірус приніс та принесе мобільній індустрії. Багато компаній мають проблеми та матимуть їх у ще більшій кількості з розробкою та виробництвом девайсів, оскільки переважна більшість заводів та офісів гігантів мобільного ринку розміщені саме в Китаї, який є епіцентром спалаху коронавірусу, причому кількість як заражених, так і померлих від цього небезпечного вірусу росте з кожним днем, незважаючи на запобіжні заходи, які введені у Китаї. Тому цілком можливо, що з часом компанії не зможуть не лише випускати в достатній кількості, але й проектувати нові девайси у достатній кількості, що може призвести до дефіциту на ринку та підвищення цін на вже випущені моделі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.