Не одними мережами і мессенджерами: Дуров створює революційний інтернет

Спочатку були соцмережі (ВКонтакте). Потім месенджер (телеграм). Тепер Дуров замахнувся на святе святих – перезавантаження інтернету.

Про це повідомляє Хайтек +.

– Telegram опублікував першу документацію про блокчейн-платформу TON, запускати яку команда Дурова планує восени, – зазначив автор.

TheBell ознайомився з 500-сторінковим документом і стверджує, що творці планують екосистему, яка створить альтернативу більшості типових взаємодій в інтернеті. Для TON створений свою мову програмування, а в документі згадується безпечна і приватна соцмережа – заміна обплутану скандалами Facebook.

Основа системи – платіжна система TON Payments і пов’язаний з нею кріптогаманець. Це найбільш детально описаний в документах сервіс. Але розмах набагато ширший: передбачені не тільки власні сервіси і додатки, але і щось схоже на сайти і браузери всередині платформи.

Стверджується, що TON буде дружити з зовнішніми сервісами: їх можна буде підключити через шлюзи, а TON – легко інтегрувати. Це означає, що Telegram не буде єдиним масовим додатком системи.

Всі сервіси, йдеться в файлі, можна інтегрувати месенджерами, але вони можуть працювати і самостійно.

При цьому точно неясно, про які сервіси йдеться. TheBell зазначає, що зараз в TON прописані лише низькорівневі процедури – створення смарт-контракту, перегляд існуючих, переказ коштів. Але продуктів високої професійності і середнього рівня немає або їх не вистачає. Не готові і інтерфейсні рішення.

Фішкою системи команда називає приватність, а також швидкість – мільйони транзакцій в секунду в порівнянні з 5-30 верифікації в традиційних блокчейнах. Це додатковий маркер масштабності задумки – мільйони транзакцій потрібні тільки сотням мільйонів користувачів.

Повідомляється, що платформу TON запустять в третьому кварталі. Як вказує TheBell, «це небезпечно близько до дедлайну». В угоді, за яким Павло Дуров отримав від інвесторів $ 1,7 млрд на розробку рішення, сказано, що він зобов’язаний повернути гроші, якщо TON його не запустять до кінця жовтня 2019. Цілком імовірно, що в момент запуску користувачі не отримають доступ до багатьох функцій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.