Як запустити успішний стартап? 7 порад від Нелі Ковбаси

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Стартапи отримали широку популярність в кінці ХХ століття. За 25 років з’явилося понад півтора мільйона дрібних ІТ-проектів. У 2018 році технологічні стартапи змогли залучити рекордну суму інвестицій – понад $320 млрд.

Якщо порівнювати показник 2014 і 2018, то обсяг інвестицій виріс на 220%: в 2014 було залучено близько $ 100 млрд. Ця галузь обігнала гучні в нульових доткоми за кількістю інвестицій.

Зараз багато хто хоче запустити свій стартап і вийти на стабільний заробіток від підприємницької діяльності. Ми підібрали 7 порад для тих, хто тільки починає розвиватися в сфері стартапів. Лайфхак з нами поділилася Неля Ковбаса – виконавчий директор компанії GTM+. Раніше Неля була керівником стартап інкубатора і залучала грантові програми для розвитку стартап екосистеми України.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ідея

Часто буває, що придумати первісну ідею складніше, ніж реалізувати свій стартап. Підприємцю потрібно придумати продукт, який буде користуватися попитом у людей. Причому продукт повинен бути кращий, ніж у конкурентів і, бажано, бюджетніший. Але навіть якщо ви визначилися з ідеєю, її слід перевірити за допомогою декількох методів:

 

  • Зробіть MVP (мінімально життєздатний продукт). Це може бути інтернет-магазин, додаток, матеріальна річ, і перевірте його на потенційній аудиторії. Таким чином ви зможете дізнатися переваги і недоліки проекту і зрозумієте, в якому напрямку рухатися далі.
  • Запускайте бета-версії і спостерігайте за реакцією спільноти. Регулярно оновлюйте свій додаток, виправляйте баги. На початковому етапі, головне завдання – сподобатися користувачеві.
  • Організуйте попередній продаж. Завдяки таким тестам, можна з високою точністю розрахувати майбутній прибуток.

Популярність

На початковому етапі намагайтеся залучати якомога більше уваги до свого продукту. При першому запуску особливо важливо зробити бренд впізнаваним.

Найбільший стартап TikTok вклав колосальні кошти в своє просування. Напевно, кожен бачив їх рекламу в соціальних мережах. Незважаючи на те, що проект являє собою додаток, куди користувачі викладають музичні відео, він зміг стати найдорожчим стартапом в світі, обігнавши Uber. Якщо ви зможете зробити продукт впізнаваним, то розраховуйте на високий дохід.

Обов’язково складіть план розвитку хоча б на 3 роки, визначитеся з головними і другорядними цілями. Намагайтеся виконати всі поставлені завдання за обраний вами проміжок часу.

Команда

Важливо набрати професіоналів для розробки свого проекту. Але не варто набирати занадто “крутих” фахівців, тому як це може обійтися надто дорого. Хороше рішення тут – віддати проект на аутсорсинг. Тоді вийде бюджетніше, ніж щомісяця витрачати кошти на утримання високооплачуваних фахівців.

Довіряйте професіоналам в рамках їх компетенцій. Бувають випадки, коли творець стартапу каже дизайнерові, як потрібно створювати айдентику та інше. Такі дії можуть призвести до неякісного виконання роботи.

Намагайтеся делегувати свої обов’язки. Зберіть команду, яка зможе вас замінити і доповнити. Таким чином робота буде йти ефективніше.

Хороший варіант – звертатися до зовнішніх консультантів. Обов’язково варто замовляти консультації з різних питань з професіоналами. Навіть якщо така послуга виявиться дорогою. Ця інвестиція може заощадити ваші кошти в майбутньому.

Маркетинг

Саме на просування повинно йти найбільша кількість коштів. Не вірте тому, що хороший продукт буде продаватися сам. Будь-який стартап потребує потужної рекламної кампанії.

Сайт може стати одним з каналів продажів. Саме він є візитною карткою вашого бренду. За допомогою правильно сконструйованої веб-сторінки набагато легше залучити нових клієнтів, зацікавити їх інформацією про продукт і в кінцевому підсумку провести продаж. Розробка сайту може обійтися дорого, але хороший сайт – це перше враження про вашу компанію, а воно, як правило, найважливіше.

Деталі розробки

При розробці ІТ-продукту варто дотримуватися особливих методологій, найвідоміші – Agile, Scrum, ХР, Lean.

Agile – набір правил, які допомагають розробляти і аналізувати продукт в найкоротші терміни. Agile визначає принципи, яким повинна слідувати команда при розробці програмного забезпечення. Головною ідеєю цієї методології є те, що людське взаємодія важливіше, ніж будь-які процеси і те, що команда повинна бути готова до змін на будь-якому етапі розробки. У маніфесті Agile йдеться про те, що працює продукт важливіше технічної документації.

Гнучкі методології розробки ПО допоможуть ефективніше створювати продукт і робити його більш якісним.

Інвестиції

Не варто відразу шукати інвесторів для проекту. Спочатку слід створити продукт, перевірити попит на нього, і тільки якщо ви будете впевнені в своїй компанії, можете починати шукати інвестиції для більш швидкого зростання.

Інвестиції на початку шляху не потрібні, тому що вони покладають на вас зобов’язання. Якщо зобов’язання не будуть виконані, ви ризикуєте залишитися без грошей.

Не здавайтесь

Всі компанії переживають злети і падіння. Навіть світові гіганти бували на межі банкрутства (наприклад, Apple).

Відразу після початку підприємницької діяльності у вас буде постійна нестача часу. Щоб цього уникнути, намагайтеся делегувати всю свою роботу. А також складайте план на день, тиждень, місяць, щоб не витрачати свій час на даремні заняття.

Відпочивайте! Якщо ви будете постійно працювати, то можете підірвати свій психологічний стан. Зазвичай у молодих підприємців трапляється “перегорання”, щоб цього уникнути потрібно знайти баланс між роботою і відпочинком.

Підсумок

Управління стартапом – трудомісткий процес, він вимагає уваги до безлічі факторів і значних фінансових втрат на початку шляху. Проте, дрібні технологічні компанії можуть дати більший прибуток.

Успіх у такій діяльності залежить від цілеспрямованості і моральної стійкості підприємця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.