Чому Microsoft може стати новою Apple

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Остання презентація Microsoft – гармата. Корпорація представила чотири крутих пристрої: навушники, ноутбук, моноблок і планшет. Всі вони гідні уваги споживача, але, на жаль, поки не українського.

На тлі цього у нас в редакції виникла думка: чи справді у Microsoft є шанс стати новою Apple? На тлі інших новин, не пов’язаних з залізом, можна сказати точно: так, Microsoft може стати новою Apple і ось чому.

Ноутбуки

Після недавнього анонса до Microsoft повинні зникнути взагалі всі питання з приводу дизайну – чуваки вміють робити реально стильно. Зрозуміло, що багато ідей були запозичені у Apple, але назвіть мені хоча б одного виробника, де напрацювання яблучників зараз не використовуються.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У свій час до всіх ноутбуків на Windows, крім поганого дизайну, було дві претензії: їх неможливо відкрити однією рукою і у них стояли тачпади-педальки. В Surface це все виправлено, як і у більшості виробників на зразок Dell, HP або Asus.

Але якщо дивитися на недоліки, то погано, що в Surface Laptop 2 немає хоча б одного порту USB Type-C. Замість цього Microsoft для чогось вкорячіть свій Surface Connect – він, звичайно, з модними магнітиками, як в MacBook Pro 2012 року, але в нинішніх реаліях на його місці вдаліше б виглядали саме USB Type-C з підтримкою Thunderbolt. Тоді і порт miniDP можна було прибрати. Але за USB 3.0, звичайно, спасибі. Хоча б сюди я можу вставити комплектний кабель від Айфона.

Планшети

Чому планшети на iOS купують охочіше, ніж на Android? Справа в тому, що раніше Android практично ніхто не адаптував під великі екрани, через що виходила якась каша, якою користуватися складно. Samsung і Xiaomi почали працювати в цьому напрямку, але до iOS їм ще далеко.

У Windows 10 з планшетним режимом теж багато проблем. Наприклад, мені незрозуміло, навіщо в сенсорному екрані стартова панель – іконки на ній дрібні і пальцем в них важкувато потрапити. Проте, завдяки експериментам з Windows Mobile і Windows 8, Microsoft отримала хороший урок того, як треба робити інтерфейси для сенсорних екранів.

Режим планшета в Windows 10. Панель завдань на такому екрані виглядає дуже дивно

Інтерфейс Windows 10 в планшетному режимі далекий від ідеального, але у Apple дійсно є привід боятися. Surface Pro 6, як і Surface Pro 5, можна використовувати в якості ноутбука – з мишкою, клавіатурою і навіть програмами. У iPad Pro ви зможете встановити повноцінний Photoshop, тільки коли Adobe його адаптує під iOS. У Surface Pro ця можливість присутня майже з коробки – потрібно тільки знести Windows 10 S і поставити звичайну.

 Моноблоки

Тут щось конкретне про самі моноблоки сказати складно, так як все впирається у вибір між Windows і MacOS. Тут сказати, що хтось робить крутіше, неможливо, так як ви користуєтеся неопераційної системою, а доступними на ній програмами. Якщо ви звикли до Final Cut Pro, то Windows 10, як і моноблок від Microsoft, вам не підійде. Або якщо ви малюєте в PaintTool SAI (а це дуже крутий інструмент для малювання), то, напевно, переходити на iMac вам не потрібно.

Аксесуари

Тут все у Microsoft, в принципі, як у Apple. Є крутий стилус за $ 99, який не поступається Apple Pencil, і зручна клавіатура-валянок за $ 129. Різниця лише в тому, що у клавіатури Microsoft є ще і тачпад, а на iOS інтерфейсу курсору взагалі немає, але це вже питання зручності.

Але у Microsoft є ще один козир в рукаві – Surface Dial. Це така циліндрична штука, що дозволяє управляти інтерфейсом програм. В якомусь сенсі її можна порівняти з трекпедом для iMac, але це зовсім різні девайси.

Екосистема

Ох вже ця хвалена екосистема Apple. Вона дуже крута, дуже зручна і чомусь її ніхто не реалізовував ні в Windows, ні в Android. По крайні мірі, до недавнього часу.

Microsoft представила програмну «прошарок» між Windows і Android під назвою Your Phone. Вона дозволяє запускати будь-які додатки з Android на комп’ютері. Звичайно, є і BlueStacks, але рішення Microsoft набагато крутіше і зручніше.

Завдяки цій фічі можна завантажити зі смартфона на Android фотографії, читати СМС і синхронізувати вміст телефону з комп’ютером. Доступна ця штука всім, хто отримав оновлення Windows від 2 жовтня.

Зазначу, що айфонів це не стосується: з пристроїв на iOS можна тільки продовжити інтернет-серфінг.

Microsoft зрозуміла, що мобільна версія Windows повністю провалилася. Проте смартфони зараз є у всіх, а екосистема – тільки у Apple. Відсутністю цього переваги страждають як Microsoft, так і Google. Чому б їм не об’єднати зусилля? Поки, звичайно, це не довели до ідеалу, але вже краще, ніж нічого.

Мені здається, що між топ-менеджерами корпорації розмова виглядав приблизно ось так:

Ей, Дейв, ми про … сь з Windows Mobile.
– І що?
– Нам треба щось робити!
– Давай візьмемо суміжну аудиторію Android і Windows і зробимо з ними свою екосистему, як Бендер з Футурами.
– Точно!

Ціни

Я не розумію, чому Microsoft до цих пір не прийшла на наш ринок. Без урахування всяких ПДВ та ембарго вартість Surface Pro 6 в мінімальній комплектації з повноцінним i5, 8 ГБ оперативної пам’яті і 128-гігабайтним SSD становить більше 30 тис. гривень, а разом з клавіатурою і стилусом вийде ще дорожче.

А ось з ноутбуками все трохи цікавіше. Вартість Surface Laptop 2 з i7, 16 ГБ оперативної пам’яті і SSD на 1 ТБ складе 70 – 80 тис. гривень, а мінімальна версія з i5, 8 ГБ оперативної пам’яті і 128-гігабайтним SSD – 30 тис. гривень.

У підсумку виходить, що Apple останнім часом вела агресивну війну з Android, не звертаючи уваги на Windows. Але тепер у Microsoft є реальні шанси стати новою корпорацією для творчих людей. Для реалізації плану у неї є все, залишилося тільки трохи допив саму Windows 10.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.